woforum afrika 8575 Milyar Dolar İçin Afrika İhracatta Öncelikli Bölge

İhracatının yüzde 9.3’ünü Afrika'ya yapan Türkiye, kıta ile kazan-kazan temelinde ticaret ufkunu genişletiyor. Kıta ile 75 milyar dolarlık ticaret hedefine işaret eden Ticaret Bakan Yardımcısı AĞAR, Afrika’nın, Türkiye dış ticaret politikasında öncelikli bölgeler arasında yer aldığını söyledi.

 

 

 

 

 

woforum afrika

Son 10 yılda Afrika kıtasına ihracatını 13.3 milyar dolardan 24 milyar dolara çıkaran Türkiye, ilk etapta ikili ticaret hacmini 50 milyar dolara, ardından da 75 milyar dolara yükseltmeyi planlıyor. Bunun için birbiri ardına Afrika iş zirveleri düzenleniyor, kıta ülkelerine yönelik karşılıklı heyetler gerçekleştiriliyor, ticaret diplomasisi kesintisiz sürüyor.

50 Ülkeden İş İnsanı

Türkiye ile Afrika arasındaki işbirliğini-ticareti geliştirmeye odaklanan Dünya Sektörler Arası İşbirliği Forumu (World Cooperation Industries Forum-WCI FORUM) da çalışmalarını sürdürüyor. İstanbul Wow Convention Center’da gerçekleştirilen 9. WCI FORUM, Afrika’nın 50 ülkesinden 1.500’e yakın iş insanını Türk üretici ve ihracatçılar ile bir araya getirdi. Türkiye’den 400’ü aşkın üretici ve ihracatçının katıldığı forumun açılışında konuşan Ticaret Bakan Yardımcısı Özgür Volkan AĞAR, WCI FORUM’un Afrika ile Türkiye arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesine büyük bir katkı sunacağını belirterek, “Afrika ve ekonomik ilişkilerimizdeki olumlu tabloda bu gibi vizyoner ve birleştirici faaliyetlerin büyük bir yerinin olduğu yadsınamaz bir gerçek” dedi.

Türk Eximbank ile Afrika’daki yatırım projelerine finansman sağlamaya devam ettiklerini belirten AĞAR, sözlerini şöyle sürdürdü: “İlişkilerimizi eşit ortaklık temelinde kazan-kazan anlayışı üzerine inşa ediyoruz. Afrika’ya ihracatımız 2022’ye gelindiğinde 23.6 milyar dolara yükselerek, toplam ihracatımızın yüzde 9.3’ünü oluşturdu. Ülkemizden 55 Afrika ülkesine ihracat gerçekleştirildi.” AĞAR, Afrika’nın, Türkiye’nin dış ticaret politikasında her zaman öncelikli bölgeler arasında yer aldığını söyledi.

Birlikte İvmeye Devam

Özgür Volkan AĞAR, Türk müteahhitlerin Afrika’da bugüne kadar 85.4 milyar dolarlık 1.864 proje hayata geçirdiğini belirterek, bundan sonraki ilişkileri de “Birlikte kazanmanın bereket olduğu” düşüncesiyle yürüteceklerini bildirdi. Verilerin, Türkiye ile Afrika ilişkilerinin ivme kazandığını gösterdiğini aktaran AĞAR, “Bu ivmeyi devam etmekte kararlıyız. Afrika’nın kalkınmasına her türlü desteği vermeye devam edeceğiz. Afrika kazanacak, biz de Afrika ile birlikte kazanacağız” diye konuştu.

2 Heyetten 1’i Afrika’ya

TİM Başkan Vekili Ahmet GÜLEÇ de Afrika ticaret merkezlerinin Türk ihracatçılar ile Afrikalı alıcıları bir araya getirme noktasında kritik önem taşıdığını belirterek, bu kıtanın kendileri için son derece önemli bir pazar olduğunu söyledi. GÜLEÇ, “Geçtiğimiz yıl Afrika kıtasına 24 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Kıtanın ithalatından aldığımız pay ise yüzde 3.5 oldu. Pandemi yılı olan 2020 hariç, Afrika’ya ihracatımız 6 yıldır üst üste artış başarısı gösteriyor. 10 yıl önce kıtaya ihracatımızın 13.3 milyar dolar olduğunu düşündüğümüzde, bugün ulaştığımız nokta sevindirici” diye konuştu.

“Yılın son çeyreğinde her 2 heyetimizden neredeyse 1’i Afrika’ya olacak. Bu, kıtaya verdiğimiz önemin de bir göstergesi” diyen GÜLEÇ, hedeflerini de şöyle özetledi: “Hedefimiz önce ticaret hacmini 50 milyar dolara, ardından süratle 75 milyar dolara ulaştırmak. Bu hedefler hayal değil. Çünkü Türkiye, Afrika’nın büyük bölümüne en yakın üretim üssü. Çok çeşitli ve yüksek ölçekli üretim hacmine ulaşmış bir ülkeyiz.”

WCI FORUM Başkanı ve Afrika Ticaret Merkezleri Kurucusu Utku BENGİSU da kıta ülkelerine yıllık 500 milyar dolarlık ihracatın mümkün olduğuna dikkat çekti.

2024’te Afrika’da Expo

Forum açılışında konuşan MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut ASMALI ise Afrika kıtasının kendileri için çok önemli olduğunu belirterek, “Afrika’da kardeşlerimiz ile birlikte kazanmak için çalışıyoruz. Birlikte çalışacağız ve birlikte kazanacağız. Halihazırda Afrika’da 15 kadar şube ve temsilcilik ile hizmet veriyoruz. İnşallah bu sayıyı önümüzdeki sene 25’e çıkarmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu. MÜSİAD Expo’yu yurt dışına açmayı hedeflediklerini dile getiren ASMALI, “Bunu da ilk olarak açacağımız kıta olarak Afrika’yı belirledik. 2024 yılının ilk yarısında MÜSİAD Expo’yu Afrika’da yapmayı planlıyoruz. Bu konuda hazırlıklarımıza başladık” ifadelerini kullandı.

İTO Üyelerine Afrika Daveti

WCI FORUM’un açılışına iştirak eden İTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet DEVELİOĞLU, Türkiye’nin Afrika’ya kazan-kazan prensibi çerçevesinde kardeşlik ilişkisiyle yaklaştığını vurguladı. DEVELİOĞLU, “İTO, 800 bini aşan üye sayısıyla dünyanın en büyük 3 odasından biri. İTO olarak hem ülkemizin hem de işbirliği yaptığımız ülkelerin ekonomik büyümesine katkı sağlayan ticari faaliyetlerine çok önem veriyoruz” diye konuştu. DEVELİOĞLU, İTO’nun yıl içerisinde yaptığı ve yapacağı fuar ve benzeri etkinliklerden bahsederek, “Forum sayesinde de güzel hamleler olacak. Sizleri, Türkiye’nin Afrika ile ticari faaliyetlerini artırmaya, mevcut işbirliklerini çeşitlendirmeye davet ediyorum” dedi.

Powered by OrdaSoft!