logo102bE-İhracatta 25 Ülke Hedefi

Genel ihracat içinde yüzde 1 olan e-ihracatın payını yüzde 10’a çıkaracak araçlar bir bir devreye alınıyor. Çevrimiçi tüketimde küresel payı yüzde 90 olan 25 ülke hakkında ipuçları veren Potansiyel E-İhracat Pazarları Raporu, döviz geliri elde etmek isteyen girişimcilerin rehberi olacak.

 

 

e ihracat 1

Orta Vadeli Program’a (OVP) göre, mal ihracatı 2026 yılında 302 milyar dolar, hizmet ihracatı ise bu yıl 110 milyar dolar, 2028’de 200 milyar dolar olacak. Bu hedefler için projeler bir bir hayata geçirilirken, ihracatçıların sayısı da artıyor. Resmi rakamlara göre, ihracatçı şirket sayısı 115 bine ulaştı. Üstelik Türkiye, internet ortamında satılabilecek ürün üreten Çin’den sonra ikinci ülke.

Çelikten seramiğe, beyaz eşyadan yazılıma kadar birçok sektörde Türk ihracatçısının bilinirliği arttı. Ticaret Bakanı Ömer BOLAT, bu dönemin sloganını, “Tek yol ihracat yapmak, döviz gelirlerimizi artırmak” olarak açıkladı.

BOLAT’ın paylaştığı bilgiye göre, 2024 bütçesinde ihracat destekleri yüzde 100’den fazla artırılarak 20 milyar lira olacak. Bu hedefler kapsamında ağustos ayında ‘E-İhracat Destekleri Rehberi’ yayınlayan Ticaret Bakanlığı, önceki hafta da ‘Potansiyel E-İhracat Pazarları Raporu’nu yayınladı.

Döviz kazandırıcı ticari faaliyetlerin öneminin arttığı günümüzde bu raporlar, e-ihracat yoluyla dış pazarlardan gelir elde etmek isteyenler için rehber olacak. Bu kaynaklar, Türkiye’nin genel ihracatı içinde yüzde 1 olan e-ihracatın payının yüzde 10’a çıkarılması için de önemli bir araç olacak.

Yeni Nesil Kurum

İhracat Genel Müdürlüğü, E-İhracat, Dijital Pazarlama, Davranışsal Kamu Politikaları ve Yeni Nesil Teknolojiler Dairesi tarafından hazırlanan ‘Potansiyel E-İhracat Pazarları Raporu’nda 25 ülke hakkında bilgiler yer alıyor. Ticaret Bakanı Ömer BOLAT, rapor hakkında yaptığı açıklamada, “Bakanlığımızın ‘Uzak Ülkeler Stratejisi’ni merkeze alarak e-ihracat özelinde belirlenen potansiyel ülkelere yönelik kapsamlı bir çalışma gerçekleştirdik” dedi.

e-ticaretin dünya genelinde artan önemine dikkat çeken BOLAT, ayrıca şunları söyledi: “Ticaret Bakanlığı olarak ülkemizin dijital dönüşümüne öncülük ederek; markalarımız ile ürünlerimizin küresel pazarlara başarıyla ulaşmasını ve e-ticaret alanında da Türkiye’nin önemli bir tedarik üssü olmasını hedefliyoruz.”

e ihracat 12

Neden 25 Ülke?

Uzak Ülkeler Stratejisi’nde 18 ülke yer alıyor. e-ticaret hacimleri açısından küresel pazarın yüzde 90’dan fazlasını bu 25 ülke oluşturuyor. Dolayısıyla e-ihracata yönelik rapor, Uzak Ülkeler Stratejisi’ni de tamamlıyor.

Potansiyel 25 Ülke

ABD, Almanya, Avustralya, BAE, Brezilya, Birleşik Krallık, Çin, Endonezya, Filipinler, Fransa, Güney Afrika, Güney Kore, Hindistan, İspanya, Japonya, Kanada, Malezya, Meksika, Mısır, Nijerya, Pakistan, Rusya, Şili, Tayland, Vietnam.

Powered by OrdaSoft!