Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN: “İhracatta Hedefimiz 2028’de 400 Milyar Dolar ve Üstünü Yakalamaktır” 

TİM 30. Olağan Genel Kurulu ve İhracatın Şampiyonları Ödül Töreni’nde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN, olumsuz küresel ekonomik görünüme rağmen ihracatı bu yıl sonunda 265 milyar dolara, gelecek sene ise 285 milyar dolara ulaştırmak istediklerini belirterek, “2028 senesi için de hedefimiz 400 milyar dolar ve üstünü yakalamaktır.” dedi.

 

 

 

tim 83a

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) 30. Olağan Genel Kurulu ve İhracatın Şampiyonları Ödül Töreni’nde yaptığı konuşmada, deprem felaketi sonrasında dahilde işleme izinlerinde ek süre düzenlemesinden deprem bölgesinde kısa çalışma ödeneği verilmesine, afet bölgesinde yatırım teşvik belgelerinin süresinin 3 yıl uzatılmasından Cazibe Merkezleri Programı’na dahil edilmesine, KOBİ tanımındaki üst limitin 250 milyondan 500 milyon liraya çıkarılmasından asgari ücret desteğinin uzatılmasına kadar kendilerine iletilen taleplere olumlu cevap verdiklerini aktardı.

Bundan 21 yıl önce göreve geldiklerinde Türkiye’nin 2001 krizinin ağır şoku altında olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı ERDOĞAN, şöyle konuştu: “Finans sektörümüz batan bankalar sebebiyle ciddi bir darboğaza girmişti. Esnafından işçisine, sanayicisinden memuruna, emeklisine, ev hanımına kadar toplumumuzun hiçbir kesimi önünü göremiyordu. İhracatıyla altyapısıyla üstyapısıyla istihdamıyla gerçekten kendini güç bela ayakta tutan bir ülke vardı. İş dünyamızla dayanışma içinde çalışarak bu tabloyu tamamen tersine çevirdik. Dünyanın en önemli üretim üslerinden biri haline geldik. Yıllık sadece 36 milyar dolar ihracat yapabilen bir ekonomiye sahiptik, bugün bu rakamı 1,5 ayda gerçekleştiren güçlü bir ekonomiye kavuşturduk.”

tim 83b

Cumhurbaşkanı ERDOĞAN: “2022, İhracat Açısından Adeta Rekorlar Yılı Olarak Kayıtlara Geçti”

Cumhurbaşkanı ERDOĞAN, 2022 senesinin ihracat açısından adeta rekorlar yılı olarak kayıtlara geçtiğini vurgulayarak, “Mal ihracatımız yüzde 12,9 artışla 254,2 milyar dolar oldu. Ülkemizin küresel ticaretten aldığı pay yüzde 1,02, buraya yükseldi. Hizmet ihracatımız yüzde 47,3 artışla 90 milyar doları aştı. Savunma ihracatımız yaklaşık yüzde 37 artışla 4,3 milyar doları buldu. İhracat yapan firma sayımız da önceki seneye göre yüzde 10 yükselerek 114 bin 561’e çıktı” bilgilerini paylaştı.

Cumhurbaşkanı ERDOĞAN: “Güçlü Türkiye Yolunda İhracatımızı Rekordan Rekora Taşıyacağız”

Cumhurbaşkanı ERDOĞAN, şunları kaydetti: “Ekonomimiz yılın ilk çeyreğinde yüzde 4 büyüyerek hamdolsun son 11 çeyrektir büyümesini sürdürüyor. Şubat ayında aylık bazda azalan sanayi üretim endeksi hızlı bir şekilde toparlanarak mart ayında yüzde 5,5 oranında artış sağladı. Gelen öncü veriler diğer büyümenin ikinci çeyrekte de gücünü koruduğuna işaret ediyor. Büyüme ve ihracat rakamları deprem felaketi sonrası ekonomimizin beklenenden daha hızlı toparlandığını gösteriyor. Salgın, deprem ve seçimlerin yanı sıra küresel ekonomideki sıkıntılara rağmen yakaladığımız bu ivmeyi inşallah kaybetmeyeceğiz.

Bir süredir tüm dünya ile birlikte bizim de başımızı ağrıtan enflasyon meselesini tekrar tek haneli rakamlara düşüreceğiz. Seçim belirsizliğinin de ortadan kalkmasıyla artık bu konuda elimiz daha güçlü. Yeni ekonomik kadromuzun da birinci önceliğini bu meselenin çözümü oluşturuyor. Yatırım, istihdam, üretim, ihracat ve cari fazla yoluyla büyüme ekseninde hedeflerimize doğru ilerleyeceğiz. Dış ticarette en büyük sıkıntımız olan enerji yükünü, Karadeniz gazı, Gabar petrolü, Akkuyu Nükleer Santrali ve yenilenebilir kaynaklarla asgariye indireceğiz. Güçlü Türkiye yolunda sizlerden aldığımız güçlü ihracatımızı rekordan rekora taşıyacağız.”

tim 83c

Ömer BOLAT: “2023 Yılı İçin 385 Milyar Dolarlık Bir İhracat Hedefi Belirledik”

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin ödül töreninde konuşan Ticaret Bakanı Ömer BOLAT, “2023 yılı için 385 milyar dolarlık bir ihracat hedefi belirledik. Türkiye’yi bir ihracat ülkesi, bir lojistik ülkesi yapacağız” dedi.

Ömer BOLAT: “2023 Yılı İçin 385 Milyar Dolarlık Bir İhracat Hedefi Belirledik”

İhracatta gelinen noktaya değinen Ömer BOLAT, “Cumhurbaşkanım, ülkemiz, Zat-ı Devletlerinin liderliğinde uygulanan doğru ve etkili politikalar neticesinde, 2003-2022 döneminde yıllık ortalama yüzde 5,4 oranında büyüyerek küresel anlamda çok güçlü bir performans sergilemiştir. Salgınlara, savaşlara, hammadde ve enerji krizlerine rağmen ihracatçılarımız, dünyanın her bir köşesinde var olma seferberliği ile takdire şayan bir performans göstermiştir. Nitekim, 2002 yılında 36,1 milyar dolar olan mal ihracatımızı, 2022 yılı sonunda 7 kat artırarak 254,2 milyar dolar seviyesine çıkardık ve Cumhuriyet tarihimizin rekorunu kırdık. Yine bu dönemde, dünya ihracatından aldığımız payı yüzde 0,5 düzeyinden yüzde 1,02’ye yükselttik. 2023 yılı Ocak-Mayıs döneminde ise mal ihracatımız 102,5 milyar dolar seviyesini yakaladı. Bu başarı hepimizindir. Benzer şekilde, 2002 yılında 14 milyar dolar olan hizmet ihracatımız, son 20 yılda 6 kattan fazla artarak 2022 yılında 90,5 milyar dolara ulaşmıştır. Bu da ayrı bir rekordur. Mal ve hizmet ihracatında yazdığımız bu başarı hikayeleri ile 2021 yılında toplamda 287 milyar dolar, 2022 yılında ise 345 milyar dolarlık büyük bir ihracat ekonomisini hep birlikte oluşturduk. 2023 yılı sonunda mal ihracatımız için 265 milyar dolar, hizmet ihracatımız için 120 milyar dolar olmak üzere toplamda 385 milyar dolarlık bir ihracat hedefi belirledik” dedi.

Ömer BOLAT: “Türkiye’yi Bir İhracat Ülkesi, Bir Lojistik Ülkesi Yapacağız”

Ömer BOLAT konuşmasının devamında, “Türk Eximbank ve faaliyete başlamasının üzerinden henüz 1 yıl geçmesine rağmen 36,5 milyar TL ihracat kredisine kefalet sağlayan İGE A.Ş. ile birlikte, ihracatçımızın finansman ve teminat sorununu çözme noktasında kararlı adımlar atıyoruz. Dünyanın dört bir köşesinde görev yapan ticaret müşavirlerimiz ve ataşelerimiz ile birlikte, aktif ticari diplomasi faaliyetlerimize hız kesmeden devam ediyoruz. Aynı zamanda, dünyada en fazla serbest ticaret anlaşması imzalayan ülkelerden biri olarak, ihracatçılarımızın yeni pazarlara daha kolay erişmeleri için, yeni ticaret anlaşmaları imzalamak amacıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Halihazırda faaliyette olan 19 serbest bölgemizle, yeni istihdam alanları oluşturmaya, ihracata yönelik yatırım ve üretimi teşvik etmeye, ülkemize doğrudan yabancı yatırım ve teknoloji girişini hızlandırmaya yönelik çalışmalarımıza devam ediyoruz. Yatırım, üretim, istihdam ve ihracat zincirini desteklemek adına, ithalat politikalarını etkili bir şekilde uygulamaya devam edeceğiz. Yerli üreticilerimizi ithalat kaynaklı zarar ve tehditlere karşı koruyacağız. Ayrıca, TAREKS ve yapay zeka destekli daha etkin denetimlerle ithalatta ürün güvenliğini sağlamayı sürdüreceğiz. Bunun yanında, 2028 İhracat Stratejimiz kapsamında, ihracatçı birliklerimiz ile birlikte hedef pazar bazlı yurtdışı tanıtım ve pazarlama planları oluşturacağız. Bu bağlamda, mal ihracatımızı 400 milyar dolara, hizmet ihracatımızı ise 200 milyar dolara taşırken, Türkiye’nin küresel mal ihracatındaki payını yüzde 1,2’ye, küresel hizmet ihracatındaki payını yüzde 1,5’e yükselteceğiz. İhracatımızda, orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürünlerin payını yüzde 50’ye, KOBİ’lerin payını yüzde 40’a, e-ihracatın payını ise yüzde 10’a çıkartacağız. Dünya ekonomisinde söz sahibi olan bir Türkiye için, özveri ile çalışarak yolumuza devam edeceğiz. Türkiye Yüzyılında, liderliğiniz ve yol göstericiliğiniz ile Ticaret Bakanlığı olarak her zaman ihracatçılarımızın yanında olacağız. Türkiye’mizi bir ihracat ülkesi, bir lojistik ülkesi yapacağız. Sağlık, dizi-Film ve eğitim başta olmak üzere, ülkemizi hizmet ihracatında da dünyanın lider markası yapacağız” ifadelerini kullandı.

President Recep Tayyip ERDOĞAN: “Our Target in Exports is to Achieve 400 Billion Dollars and Above by 2028”

Mn his speech delivered at the 30. Ordinary General Assembly of TİM (Turkish Exporters’ Assembly) and the Champions of Exports Award Ceremony, President Recep Tayyip ERDOĞAN stated that, they would like to increase exports to 265 billion dollars by the end of this year and to 285 billion dollars next year, and further said that, “Our target for 2028 is to reach 400 billion dollars and above.”.

 

tim 83d

 

2022 YILI MAL İHRACATINDA İLK 10 FİRMA

1.       FORD OTOMOTİV SAN. A.Ş.

2.       TÜRKİYE PETROL RAFİNERİLERİ A.Ş.

3.       SOCAR TÜRKİYE PETROL TİC. A.Ş.

4.       TOYOTA OTOMOTİV SAN. TÜRKİYE A.Ş.

5.       KİBAR DIŞ TİCARET A.Ş.

6.       VESTEL TİCARET A.Ş.

7.       ARÇELİK A.Ş.

8.       TGS DIŞ TİC. A.Ş.

9.       TOFAŞ TÜRK OTOMOBİL FABRİKASI A.Ş.

10.     OYAK-RENAULT OTOMOBİL FABRİKALARI A.Ş.

 

2022 YILI HİZMET İHRACATINDA İLK 10 FİRMA

1.       TÜRK HAVAYOLLARI A.O.

2.       PEGASUS HAVA TAŞIMACILIĞI A.Ş.

3.       GÜNEŞ EKSPRES HAVACILIK A.Ş.

4.       İGA HAVALİMANI İŞLETMESİ A.Ş.

5.       TAV HAVALİMANLARI HOLDİNG A.Ş.

6.       YAPI MERKEZİ İNŞAAT VE SAN. A.Ş.

7.       ODEON TURİZM İŞLETMECİLİĞİ A.Ş.

8.       TURİSTİK HAVA TAŞIMACILIK A.Ş.

9.       EKOL LOJİSTİK A.Ş.

10.     MP TURKEY TURİZM A.Ş.

 

2022’DE SEKTÖR 1’İNCİSİ OLAN FİRMALAR

HABAŞ SINAİ VE TIBBİ GAZLAR İSTİHSAL END. A.Ş.

ŞİŞECAM DIŞ TİC. A.Ş.

KİBAR DIŞ TİCARET A.Ş.

YAKUPOĞLU TEKSTİL VE DERİ SAN. TİC. A.Ş.

PİLSAN DIŞ TİC. LTD. ŞTİ.

VESTEL TİCARET A.Ş.

FERRERO FINDIK İTH. İHR. VE TİC. A.Ş.

TERSAN TERSANECİLİK SAN. VE TİC. A.Ş.

ERDEMOĞLU DIŞ TİC. A.Ş.

TAHA PAZ. VE MAĞAZACILIK A.Ş.

TÜRK HAVA YOLLARI A.O.

OBA FOOD GIDA SAN. TİC. A.Ş.

DAIKIN ISITMA VE SOĞUTMA SİST. SAN. TİC. A.Ş.

TÜRKİYE PETROL RAFİNERİLERİ A.Ş.

AYDIN KURUYEMİŞ SAN. VE TİC. A.Ş.

EKOM ECZACIBAŞI DIŞ TİC. A.Ş.

TÜRK TRAKTÖR VE ZİRAAT MAK. A.Ş.

ALTUNKAYA İNŞ. NAK. GIDA TİC. A.Ş.

HAYAT KİMYA SAN. A.Ş.

AHLATÇI KUYUMCULUK SAN. VE TİC. A.Ş.

FORD OTOMOTİV SAN. A.Ş.

BAYKAR MAKİNA SAN. VE TİC. A.Ş.

KLC GIDA ÜRÜNLERİ İTH. İHR. VE TİC. A.Ş.

ÇİÇEKÇİLER BİRLİĞİ DIŞ TİC. A.Ş.

AK-PA TEKSTİL İHR. PAZ. A.Ş.

JTI TÜTÜN ÜRÜNLERİ SAN. A.Ş.

UÇAK KARDEŞLER GIDA SER. SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.

VERDE YAĞ BESİN MADDELERİ SAN. VE TİC. A.Ş.

 

İHRACATIN ŞAMPİYONLARI

SIRA   FİRMA

1        TÜRK HAVA YOLLARI A.O

2        FORD OTOMOTİV SAN. A.Ş.

3        TÜRKİYE PETROL RAFİNERİLERİ A. Ş.

4        SOCAR TURKEY PETROL TİC. A.Ş.

5        TOYOTA OTOMOTİV SAN. TÜRKİYE A.Ş.

6        KİBAR DIŞ TİCARET A.Ş

17      ETİ MADEN İŞLETMELERİ GEN.MÜD.

18      BAYKAR MAKİNA SAN.VETİC.A.Ş.

21      CİNER İÇ VE DIŞ TİCARET ANONİM ŞİRKETİ

23      PETKİM PETROKİMYA HOLDİNG ANONİM ŞİRKETİ

24      ŞİŞECAM DIŞ TİC.A.Ş.

29      YAPI MERKEZİ İNŞAAT VE SANAYİ ANONİM ŞİRKETİ

30      TOSÇELİK PROFİL VE SAC ENDÜSTRİSİ A.Ş.

33      SARKUYSAN ELEKTROLİTİK BAKIR SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

39      TUSAŞ TÜRK HAVACILIK VE UZAY SAN.A.Ş.

41      BAŞAK METAL TİC.VE SAN.A.Ş.

44      ASAŞ ALÜMİNYUM SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ

48      EREĞLİ DEMİR VE ÇELİK FABRİKALARI. TİC. A.Ş.

58      BORÇELİK ÇELİK SANAYİ TİCARET ANONİM ŞİRKETİ

76      BOTAŞ BORU HATLARI İLE PETROL TAŞIMA  A.Ş.

77      ETİ BAKIR ANONİM ŞİRKETİ

90      POLİMER KAUÇUK SAN. VE PAZARLAMA A.Ş.

96      NUH ÇİMENTO SANAYİ A.Ş.

100     BAŞTUĞ METALURJİ SANAYİ A.Ş.

103     TUSAŞ MOTOR SANAYİ ANONİM ŞİRKETİ

106     MEGA METAL SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ

109     TOSYALI TOYO ÇELİK A.Ş.

113     RAM DIŞ TİCARET A.Ş.

122     ASELSAN ELEKTRONİK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

134     TEKNİK ALÜMİNYUM SAN. A.Ş.

142     İLERİ DIŞ TİCARET ANONİM ŞİRKETİ

143     MMK METALURJİ SAN.TİC.VE LİMAN İŞLETMECİLİĞİ A.Ş.

152     ALTEK DÖKÜM HADDE MAMÜLLERİ SAN.VE TİC.A.Ş

160     SİSTEM ALÜMİNYUM SANAYİ .VE TİCARET A.Ş.

180     RE-MA METAL TEKSTİL İNŞ.GIDA SAN.TİC.LTD.ŞTİ.

182     AKDENİZ CHEMSON KİMYASAL ÜRÜNLER PAZARLAMA

           İÇ VE DIŞ TİCARET ANONİM ŞİRKETİ

186     ARSLAN ALÜMİNYUM ANONİM ŞİRKETİ

209     TÜRKİYE ŞİŞE VE CAM FABRİKALARI A.Ş.

219     SARBAK METAL TİCARET VE SANAYİİ ANONİM ŞİRKETİ

221     JANTSA JANT SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ

235     TORUN BAKIR ALAŞIMLARI METAL SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

238     SARAY DÖKÜM VE MADENİ AKSAM SANAYİ TURİZM ANONİM ŞİRKETİ

272     ÖZER METAL SANAYİ A.Ş.

279     P.M.S.METAL PROFİL ALÜMİNYUM SAN. VE TİC. A.Ş.

285     ADOPEN PLASTİK VE İNŞ.SAN.A.Ş.

287     NUROL MAKİNA SANAYİ A.Ş.

298     AKKİM YAPI KİMYASALLARI SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ

301     DALGAKIRAN KOMPRESÖR SAN.VE TİC. LTD. ŞTİ.

302     NORM CİVATA SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ

317     EUROPEN DIŞ TİC. A.Ş.

346     ROKETSAN ROKET SAN. VE TİC.A.Ş.

360     ERDOĞANLAR ALÜMİNYUM SAN.VE TİC.A.Ş.

364     PANDA ALÜMİNYUM  A. Ş.

368     ALFA METAL ALÜMİNYUM SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ

371     ETİ ALÜMİNYUM A.Ş.

384     VİG METAL SANAYİ VE TİCARET A. Ş.

402     YORGLASS CAM SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ

404     ÖZYAŞAR TEL VE GALVANİZLEME SAN. A.Ş.

407     MAKBAŞ ALÜMİNYUM PROFİL İNŞAAT SAN.VE TİC.LTD.ŞTİ.

465     ASTAŞ ALÜMİNYUM SAN. VE TİC. A.Ş.

471     ÖZTİRYAKİLER MADENİ EŞYA SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ

473     KURTOĞLU BAKIR KURŞUN SANAYİ A.Ş.

500     AKPA ALÜMİNYUM SAN. VE TİC. A.Ş.

530     FORMAL ALÜMİNYUM SAN.TİC.A.Ş.

555     TRAKYA DÖKÜM SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ

561     ERUSLU İÇ VE DIŞ TİC.PAZ.A.Ş.

605     AKDAŞ DÖKÜM SAN. VE TİC. A. Ş.

610     NİTTO BENTO BANTÇILIK SAN. VE TİC. A.Ş.

612     CANSAN ALÜMİNYUM PROFİL SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ

649     EGE PROFİL TİCARET VE SANAYİ ANONİM ŞİRKETİ

693     KARDEMİR KARABÜK DEMİR ÇELİK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

695     ÇELİKEL ALÜMİNYUM DÖKÜM İMALAT SAN. VE TİC. A. Ş.

721     PERİ SAKARYA İSKELE VE KALIP ÜRETİM SANAYİ

         TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ

734     YAVUZ ALÜMİNYUM SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ

736     MAKİNE VE KİMYA ENDÜSTRİSİ A.Ş.

751     ASLAR PRES DÖKÜM SAN. VE TİC. A.Ş

759     IŞILPLAST PLASTİK SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ

774     BOR BİLLET ALÜMİNYUM SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.

779     KENAN METAL ANONİM ŞİRKETİ

780     ALBOND ALÜMİNYUM SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ

783     KANCA EL ALETLERİ DÖVME ÇELİK VE MAKİNA SANAYİ A.Ş.

789     ALPSAN ALÜMİNYUM VE PLASTİK PROFİL SAN. VE TİC. A. Ş.

794     SCHOTT ORİM CAM SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

805     ALCAS ALÜMİNYUM SANAYİ ANONİM ŞİRKETİ

816     ALMESAN ALÜMİNYUM SAN. VE TİC .A.Ş.

842     TEKNOPANEL ÇATI VE CEPHE PANELLERİ ÜR.SAN.TİC.A.Ş.

849     ZAHİT ALÜMİNYUM SAN.TİC.A.Ş.

856     İNKA DIS TICARET ANONİM ŞİRKETİ

863     TUNA ALÜMİNYUM METAL KİMYA İNŞ. SAN. DIŞ TİC. A.Ş.

868     METAL VE YAPI SISTEMLERI TICARET ANONİM ŞİRKETİ

913     GEDİK KAYNAK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

923     HİLAL ALÜMİNYUM İTHALAT İHRACAT SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.

943     ASİST ALÜMİNYUM PROFİL SAN. VE TİC. A.Ş.

946     SERTEL VİDA METAL A.Ş.

951     AKRİPOL KİMYA SANAYİ TİC. LTD.ŞTİ.

987     ŞAHİNLER METAL SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

991     PROLİNE YAPI SİSTEMLERİ PAZARLAMA VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ

992     FABAL ALÜMİNYUM SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ

993     İBA KİMYA SAN.TİC.A.Ş.

Powered by OrdaSoft!