Şehitlerimiz tekrar

EDİTORYAL

Kemal Bey resim 20212023 Değerlendirmeleri ile 2024’e Bakış

Mimart Yayıncılık olarak 18 yıldır sektörün temsilciliğini üstlenen Win&ARTProje ALU&Art Dergilerimizde firmalarımız, kurum ve kurulușlarımız ile 2023’ü değerlendirdik; 2024 öngörülerimizi masaya yatırdık. Geçtiğimiz yıl yaşadığımız “Yüzyılın felaketi” olarak tanımlanan Kahramanmaraş Depremlerinin 1.yılında, deprem ülkesi olduğumuz gerçeğini merkez noktamızda tutarak, doğru planlama, doğru proje, ehil müteahhitlik ve sıkı denetim hususlarının önemini yeniden vurguladık.

Sektör temsilcilerimiz ile birlik ve beraberlik içerisinde çalışmalarımızı sürdürürken, sektörümüz için önemli olan her türlü organizasyon ve fuarlarda firmalarımızı temsil ederek onların ulusal ve uluslararası yolculuklarına değer kazandırmaya devam ediyoruz.

19-23 Şubat tarihleri arasında Almanya Stuttgart’ta düzenlenen R+T Almanya Panjur, Kapı-Geçiş ve Güneşten Koruma Sistemleri Fuarı’nda yerimizi aldık. Türk katılımının yüzde 100 arttığı fuarda Türkiye 120 firmayla en yüksek ikinci uluslararası katılım gerçekleştiren ülke oldu.

19-22 Mart 2024 tarihlerinde Almanya Nürnberg’te düzenlenecek olan kapı pencere sektörünün en büyük ve en önemli buluşmalarından biri Fensterbau Frontale Fuarı’nda, Tek Türk Medya Partneri olarak yerimizi alacağız. 1. Holde bulunan 132 nolu standımızda, fuara özel olarak hazırladığımız dergimizin dağıtımını gerçekleştireceğiz. Fuar alanındaki reklam ve tanıtım faaliyetlerimizle, sektör temsilcilerimizin geniş kitlelere ulaşmasını sağlayacağız.

Diğer yandan; Tüyap Fuarcılık’ın yurtdışı fuar satış ve medya partneri olarak Güneydoğu Avrupa’nın yükselen yıldızı Belgrad’ta geçtiğimiz yıl ilkini düzenlediğimiz WindoShow - Uluslararası Pencere, Kapı, Cam ve Ekipmanları Fuarı’nın 2.’si için hazırlıklarımızı tamamladık. Bu yıl 22-24 Nisan 2024 tarihlerinde Seebbe Yapı Fuarı ile eş zamanlı olarak düzenlenecek fuarın satışlarını gerçekleştirmeye devam ediyoruz.

“Güçlü Sanayi, Güçlü Türkiye” vizyonumuzla, ihracatta öncü, tüm sektör paydaşlarımızla birlikte uluslararası arenada hedeflerimizin ötesini görerek hep birlikte geleceğe emin adımlarla ilerleyeceğiz. Bu inancımız milletimizin çalıșmak ve üretmek konusundaki üstün mücadeleci gücüyle daha da yeşeriyor. Tüm firmalarımız yarattığı istihdam, üretim ve ihracat faaliyetleriyle Türkiye ekonomisine sunduğu katma değeri her geçen gün artırıyor.

Bizler de Win&ARTProje - ALU&Art Dergileri olarak ülkemiz ekonomisine katkı sağlayan tüm firmalarımızın başarılarıyla gurur duyuyoruz. Bu vesileyle sektör temsilcilerimize teşekkür eder, gelecek Ramazan Bayramınızı en içten dileklerimizle kutlarız.

imza

illbruck ile Kapı & Pencere Cephe Sızdırmazlık Sektörüne Bakış

Pencere, cephe, iç mekan ve dış mekanda her türlü ihtiyaca göre çözümler sunabilen illbruck Kapı, Pencere, Cephe Grubu Satış Müdürü Uğur ALTUNTOPU ile Avrasya Pencere Fuarı’nın ilk gününde bir röportaj gerçekleştirdik ve fuara yönelik ve 2020 yılına dair görüş ve temennilerini dinledik.

 

illbruck 64Bize kendinizden bahseder misiniz?

Tremco illbruck’ta 5 yıldır satış müdürü olarak görev yapıyorum. Türkiye dışında Balkanlar, Orta Asya ve İsrail Bölgelerinin tüm sorumluluğunu üstlenmiş durumdayım. Firmamızda yapılan son değişiklikle İstanbul ofis bir merkez olarak belirlendi ve Balkanlar, Orta Asya ve İsrail’e İstanbul merkez ofisinden hizmet veriyoruz. Daha önce Schüco’da yaklaşık 3,5 yıl satış bölümünde çalıştım. Hazır dökme çimento, alüminyum sistemler, yapı kimyasalları olmak üzere inşaat sektöründe 10 yılı aşkın satış tecrübem var. 

2019 yılını sektörünüz ve firmanız açısından değerlendirir misiniz?

2019 çok iyi bir sene olamadı, çok kötü geçtiğini de söyleyemem ama inşaat sektöründeki yavaşlama elbette bizi de etkiledi. Gözlemlerim bu yavaşlamanın etkilerinin 2020’de de devam edeceğini gösteriyor. 2019’un 2. yarısından itibaren çevre ülkelere yoğunlaştık. Şu an halihazırda bu yoğunluğumuz devam ediyor. Her ne kadar küçülmüş olsa da Türkiye’de de belli bir Pazar hala var; fakat görünen o ki yine çevre pazarlar hedef noktamız olacak. Yine de pazarın %50’sinden fazlası markamızda fakat şöyle de bir durum söz konusu. Hem pazar küçük, hem ekonomi ve alım gücü eskisine göre daha kötü olduğu için insanlar kaliteden ziyade fiyat odaklı olmaya çalışıyorlar. Biz marka olarak elimizden geldiğince rekabetçi olmaya çalışıyoruz. Bir Avrupa markası olmamız, yurtdışında üretim yapıyor olmamızın belli maliyetleri var belli rakamların altına düşemiyoruz. Bunun da bize bazı dönemlerde olumsuz etkileri oluyor: kurların yükselmesi, nakliye maliyetleri gibi. Dediğim gibi çok kötü olmasa da düşük geçen bir yıldı. 2020 yılının da çok farklı olmayacağını düşünüyorum. Şu an ana hedefimiz bize bağlı olan yurtdışı pazarlarıdır, oralardaki ibreyi arttırmak istiyoruz. Şu an bazı pazarlarda ivme yakaladık, bazı pazarlara ise yeni yeni adapte oluyoruz. 

2020 yılı hedef ve beklentilerinizden bahseder misiniz?

Biz bir Amerikan firması olduğumuz için bizim mali yılımız hala devam ediyor ve 31 Mayıs’ta sona erecek. Biz firma olarak mali yılı 31 Mayıs- 1 Haziran gibi değerlendiriyoruz. 1 Haziran’da firmamız için tekrar bir mali yıl açılacak. Ama tabi şöyle söyleyebilirim: 2020 yılı içinde çok fazla bir büyüme öngörmüyoruz. 2020 yılının da durağan geçeceğini düşünüyorum. Yani şu anki planlar büyümeden ziyade mevcut durumu korumaya yöneliktir. Bu durum Türkiye pazarı için söz konusu. Bize eklenen ülkeler elbette ivmeyi biraz arttıracaktır. Diğer ülkelerin de kendine ait hedefleri var; belli pazarlarda, belli büyümeleri bekliyoruz. Bazı pazarların kapasitesi limitli, bazı pazarlarda potansiyel daha fazla, duruma göre bazı pazarlara ağırlık veriyoruz. Çevre ülkelerdeki hedeflerimiz her geçen sene artarak devam ediyor. Önümüzdeki süreçte de çevre ülkelere konsantrasyonumuz artacak. Beklenmedik şekilde ortaya çıkan Covid-19 salgını maalesef tüm Dünyada ve ülkemizde istenmedik sonuçlara yol açtı. Bu salgının etkileri tüm yapılan planları olumsuz etkileyecektir. Temennimiz bu süreci hızlı bir şekilde atlatıp eski düzenimize ve hızımıza bir an önce kavuşmak.

Avrasya Pencere Fuarı’nı değerlendirir misiniz?

Benim ilk günkü gözlemim fuarın sakin geçeceği yönünde. Gerçi bu belli olmayabilir. Bazen 2., 3. günlerde de yoğunluk olabiliyor. Ama genel anlamda benim gördüğüm kadarıyla bu fuar sakin geçecek. Bu sene yurtdışından katılım da az olacak diye düşünüyorum; hem uçuşların çoğu iptal ediliyor hem de insanlar seyahat ederek sağlıklarını riske atmak istemiyorlar. Corona virüsü her şeyi etkilediği gibi fuara katılımı da oldukça etkileyecek gibi görünüyor. Genel olarak fuarlara katılımları çok fazla öngöremesek de bu yıl beklentinin çok çok altında geçiyor ilk güne baktığımızda. Bence bunun biraz ekonomik durumla da ilgisi olduğunu düşünüyorum. 

Son olarak eklemek istedikleriniz nelerdir?

Umarım 2020 yılını da en az kayıpla atlatıp önümüzdeki yıllarda eski hızımızı tekrar kazanırız.

Overview of the Door & Window Sealing Industry with illbruck

We conducted an interview with Mr. Uğur ALTUNTOPU, the Sales Manager of illbruck Door, Window, Facade Group which can offer solutions for all kinds of needs in windows, facades, interior and exterior spaces, and listened to his views and wishes for the fair and the year 2020.