Akustik Performans
Sesin binaların içindeki hareketini, yansıtmasını, emilmesini inceleyen bilim dalına “akustik” denir. Bina planlarında akustik biliminin gözettiği başlıca amaç, gürültüyü, yani istenilmeyen sesleri en az haddine indirmek, istenen sesleri ise bozulmadan, gereken şiddete dinleyiciye ulaştırmaktır.

nevin guney 1w1

Akustik bilimi çeşitli sorunlarla uğraşır. Hastane, kütüphane gibi binaların, elden geldiğince az gürültüye sahne olacak biçimde yapılması gerekir. Duvar, koridorlar boyunca, sesi en az yansıtacak biçimde yapılır. Ayrıca, bu gibi binalarda, tavanlarla duvarlar sesi emen maddelerle kaplanır. Akustik, konser salonlarında tiyatrolarda camilerde, kiliselerde de büyük rol oynar. Bu gibi yerlerde, söylenen sözün her yanda duyulması gerekir. Konuşurken çıkan ses dalgaları, saniyenin onda-biri kadar bir zaman içinde duyulabilir. Konferans salonları da öyle bir biçimde yapılmalıdır ki, yankılama konuşmayı bozmasın.

Ev veya ofislerimizin lokasyon seçimlerinde hemen herkesin dileği sessiz ve huzur içerisinde bir yer olmasıdır. Ancak bu dilek ne yazık ki özellikle büyük şehirlerde yaşayanlar için çok da rahat ulaşılabilen bir dilek olmamakta-
dır. Şehir trafiği, korna sesleri, uçak sesleri, ve aşırı sesli aletler vb. Gibi gürültüler insan psikolojisi için hem çalışma hayatında, hem özel hayatta pek istenen sesler değildir.

nevin guney 2w1Akustik Ses Yalıtım Camlarının Tanımı
İki cam plakanın ses emici ve bağlayıcı özellikli polivinil butiral (PVB) tabaka ile ısı ve basınç altında birleştirilmesi ile üretilir. Ses yalıtımına katkı sağlayarak gürültü geçişlerini azaltırken aynı zamanda ürünün güvenlik özelliğine de sahiptir. Ünite bünyesinde kullanıldığında ısı kontrol, güneş kontrol önlemleri ile de kolayca bağdaştırıla bilmekte ve ses yalıtım performansı artmaktadır. Etkin gürültü yalıtımı için yapıda sadece camda değil, duvar, çatı ve doğramalar gibi ayırıcı elemanlarda da benzer önlemler alınması gerekmektedir.
21. yüzyılın gereksinimleri arasında, ses yalıtım birinci önceliğe doğru hızla hareket etmektedir. Gürültü kontrol camları ile 44 desibel gürültü yalıtımı sağlayabilen kombinasyonlar oluşturulabilmektedir. Bu uygulama özellikle cam bölme ofisler için son derece kullanışlıdır. Ses yalıtım ürünleri sıralamasında, cam sağlık açısından ilk sıralardadır. Ayrıca otoyol kenarlarında veya şehir merkezinde gürültüden etkilendiğiniz yerlerde huzurlu bir yaşam alanı sağlamak istediğinizde, sizin için en uygun çözümlerden biridir. Havalimanlarında hem estetik ve ferah bir görünüme sahip olması, hem de uçakların yarattığı rahatsız edici sesleri önlemesi sebebiyle cephe giydirme biçiminde de sıkça uygulanmaktadır.

nevin guney 3w1Kulllanım Alanları
Sinema salonları bölmeleri, televizyon stüdyo bölmeleri, radyo stüdyo bölmeleri, ses kayıt stüdyoları, otoban yol kenarı evler, gürültüye maruz kalan evler, kütüphane bölmeleri gibi.
Açıklama
• 10 db lik ses düşümü gürültünün yarıya düştüğü izlenimini verir.
• 80 db lik gürültülü trafikte 45 db lik cam kullanmak 35 db rahatlık verir.
• Isı cam ünitesi cam kalınlıkları artmalı.
• Camlar farklı kalınlıkta olmalı.
• Geniş ara boşluk seçilmeli (max:20)>20 seçildiğinde bu sefer ısı yalıtımı düşer.
• Camlardan biri akustik lamine olmalı.
• Kalın cam gürültü tarafına bakmalı
• İyi bir gürültü yalıtımı için doğrama, doğrama duvar arası ve duvar malzemesi de sızdırmaz olmalı. Panjur kutusu, pervaz altı sızdırmaz olmalı.

 

 

Powered by OrdaSoft!