orhan sarp altan

Toz Boyama İşlemlerinde Teknik Detaylar

Öncelikle, Qualicoat’da belirtilen bütün testleri aksatmadan ve zamanında yapmamız gerektiğini bilmeliyiz. 

1  Hepimizin bildiği gibi 1.000 saatlik ‘Tuz’ testi, bizim dışımızdaki akredite laboratuarlarda yapılmaktadır ve bu işlem senede iki defa yapılmaktadır. 

1  Hepimizin bildiği gibi 1.000 saatlik ‘Tuz’ testi, bizim dışımızdaki akredite laboratuarlarda yapılmaktadır ve bu işlem senede iki defa yapılmaktadır. Eğer işletmemizdeki kimyasal ön işlemlerde bir hata var ise bu husus kontrol dışı zamanlarda da olabilir ve kalkan ve dökülen boyalar için firmamız çok fazla zarara uğrayabilir. Bunun için boyadığımız ürünlerden keseceğimiz küçük numuneleri, iki haftada bir; bu test ekipmanına sahip olduğunu bildiğiniz,   firmalara göndermelisiniz. Test neticelerine göre çalışmanızda neler yapmanız gerektiğini kararlaştırabilirsiniz.

 

2  Ön kimyasal işlemlerimizin doğru yapıldığını görmek için, işletmemiz içersinde yapabileceğimiz testler ise;  Machu Testi ve Islak Adhesion Testi’dir. Bu testleri yapmamız gereken sıklıktan daha sık olarak yaparsak, ön kimyasal işlemde (özellikle Krom-Free pasivasyon malzemesinin yüzeydeki tutunmasından emin olabiliriz) yapılabilecek hataların önlenmesini sağlayabiliriz.

 

3  Krom-Free öncesi malzememizin yüzeyi çok iyi temizlenmiş ve 1 gr/m2’nin üzerinde yüzey aşındırmasının yapılmasının şart olduğunu bilmeliyiz. (Bu değer Sea Side için 2 gr/m2’nin üzerinde olmalıdır) Yüzey aşındırması iyi yapılmamış ürünlerin üzerine yeteri kadar Krom-Free tabakasını yapıştıramayacağımızı  bilmeliyiz.

 

4  Krom-Free banyosu öncesi DI su banyomuzun iletkenliğinin çok önemli olduğunu bilmeliyiz. Bu su banyomuzdaki iletkenlik değerinin max. 50 mikrosimens olduğunu tecrübelerimize göre söyleyebiliriz. (Bu değerin 30 mikro simensin altında olması şüphesiz ki daha iyidir) Bu iletkenlik değerini aşan sular ile çalışırsak, suyun içindeki fazladan olan yabancı empüritelerin, oluşturduğumuz krom-free tabakasını bozacağını bu konuda çalışmalar yapan bilim adamları tespit etmişlerdir. Bu su banyosunda çok hassas ve dikkatli olmalıyız.

 

5  Kullandığımız Krom-Free malzemelerini üreten firmalar, krom-free sonrası yıkama yapmaya ihtiyaç yoktur, demektedir. Buna rağmen birikinti kalması sebebi ile yıkama ihtiyacını zaman zaman duyabiliyorsak, Krom-Free sonrası su banyosunun iletkenlik değerinin Max. 30 mikrosimens olmasını sağlamalıyız.

 

6  Asidik yağ alma, aşındırma ve krom-free banyolarında; bu malzemeleri satın aldığımız firmaların çalışma koşullarına eksiksiz olarak uymalıyız. Banyo konsantrasyonları, sıcaklıkları ve süreleri mutlaka bu sınırlar içinde olmalıdır.

 

7  Özellikle bu işlemleri büyük sepetler içerisinde yapmamız dolayısıyla,  bu  banyoların konsantrasyonlarının  kolayca bozulabileceğini bilmeliyiz. Saatteki çalışılan sepetleri ve sepetlerdeki yüzey alanlarını iyi bir şekilde bilerek, küçük dozajlama pompaları ile ilgili kimyasal malzemeden,  banyoya dozajlamayı çalışma süresince yapmanın doğru olacağını düşünüyoruz.

 

8  Çok hassas müşteriler için ise sepetlerde kimyasal işlem yapmak yerine eloksalda çalıştığımız askılar ile bu işlemleri yaparsak daha garantili sonuç alabiliriz.

 

9  Bundan sonra kurutma fırınında malzemelerimizi iyice kurutmamız gerektiğini ve bu malzemeleri en geç 16 saat içinde boyamamız gerektiğini unutmamalıyız. 16 saatten fazla bekleyen profiller için yeniden kimyasal işlemin yapılması gerekir.

 

10Boyadığımız malzemenin Pişme ve Yapışıp-Tutunma olarak ilk kontrollerini Impact Test cihazı (Darbe Testi) ile gündüz ve gece vardiyalarında da ayrı ayrı yapmanızı tavsiye edebiliriz. Olumsuzlukla karşılaşırsanız sebeplerini bulup düzeltmeden, çalışmaya devam etmeyiniz.

 

11Kimyasal ön işlemler öncesinde, kimyasal işlem sırasında ve boyama için askılama yaparken profillere hiç bir zaman çıplak el ile dokunmayınız.

 

12Kullandığımız Toz Boyalar ve Kimyasal Malzemeler mutlaka QUALICOAT onaylı olmalıdır. Qualicoat, bir malzemeye onay verirken yüzlerce deneme yaptıktan sonra onay verdiğini bilmeliyiz. Dolayısıyla hata ile karşılaşıldığı durumlarda, kullandığımız kimyasal malzemeden çok “biz nerede hata yaptık” dersek problemi çözebiliriz.

 

Son olarak; kimyasal banyolarımızın analizlerinde çok titiz davranmamız gerektiğini düşünüyoruz. Şüphesiz ki kendi yaptığımız analizler doğrudur ama ufak da olsa hata yapabiliriz diye düşünerek, lütfen kimyasal satın aldığımız firmaların çalışanları fabrikamıza geldiklerinde bir kere de onlara analiz yaptırarak, kendi yaptığımız analizlerin doğru  olduğunu görmek bizim menfaatimize olacaktır.

 

Biz eskiden şöyle yapıyorduk ve bir şey olmuyordu, düşüncesinin çok hatalı bir değerlendirme olduğunu biliyoruz. Lütfen yukarıda yazılan kurallara göre çalışma yapılmasını sağlayınız. Böyle yapıldıktan sonra hata nispetimizin çok azalacağını ve firmamızı reklamasyonlardan koruduğunuzu  göreceksiniz.

 

Orhan ALTAN AYİD Geçmiş Dönem BaşkanAltanlar Alüminyum Ltd. Şti. Kurucu Ortağı

Sarp ALTAN İnşaat Mühendisi Altanlar Alüminyum Ltd. Şti. Genel Müdürü

Powered by OrdaSoft!