isoİSO Türkiye İhracat İklimi Endeksi Haziranda 51,1 Oldu

İSO Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi haziranda eşik değer 50’nin üzerinde kalarak Türk imalatçılarının ihracat ikliminde iyileşmenin sürdüğüne işaret etti.

Endeksin mayıstaki 52,3 düzeyinden 51,1’e gerilemesi, talep koşullarındaki güçlenmenin ılımlı seyrettiğini ve beş aydır süren iyileşme döneminin en düşük hızında olduğunu gösterdi.

Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını ölçen İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi’nin Haziran 2023 dönemi sonuçları açıklandı. Endekste eşik değer olan 50,0’nin üzerinde ölçülen tüm rakamlar ihracat ikliminde iyileşmeye, 50’nin altındaki değerler ise bozulmaya işaret ediyor.

Almanya’da ekonomik aktivite, imalat ve inşaat sektörlerindeki küçülme ile hizmet sektöründeki büyümenin birbirini dengelemesi sonucu değişmedi. İtalya ve Fransa’da üretim düşerken, Birleşik Krallık, İspanya ve Yunanistan’da büyüme hız kesti. ABD’de de büyüme ivme kaybetti. Buna karşılık, BAE, Suudi Arabistan ve Katar başta olmak üzere Orta Doğu, Türk ihracatçıları için talep artışının ana kaynağı olmaya devam etti. BRIC ülkelerinin tamamı da genişleme bölgesinde kaldı.

Powered by OrdaSoft!