royal glass logo“İşimizi, Aşk’la Yapıyoruz”

Öz Ekin Grup bünyesinde faaliyetlerine devam eden Royal Glass yönetim kadrosuyla Avrasya Cam Fuarı sonrası gerçekleştirdiğimiz söyleşide Yönetim Kurulu Başkanı Basri İLHAN ve Genel Koordinatör Bülent ERDEM birlikte sorularımızı yanıtladı.

 

 

 

royal glass 64a

Firmanızın günümüz faaliyetlerine değinir misiniz?

Basri İLHAN; Firmamız 1991 yılında alüminyum doğrama ve güneş ısı kolektörleri imalatı ile iş hayatına başladı. 1996 yılında uluslararası bir PVC kapı, pencere markası üretici bayiliğini de bünyemize kattık. Ardından yine uluslararası bir alüminyum markasının üretici ve uygulayıcı bayiliğini alarak çalışmalarımıza devam ettik. 2005 yılından itibaren cam sektörü de ilgi alanımıza dâhil oldu. 2010 yılında da cam temperleme tesisi kurduk ve ısıcam uygulayıcı bayisi olduk.

Markamız müşteri memnuniyetini ön plana alarak ivmesini hep yukarıya doğru götürdü ve büyüdük. Malatya merkez üssümüz oldu. Malatya ve bölgesinde kaliteli iş dendiği zaman aranan marka olduk. Yaklaşık üç yıl önce de Royal Glass Teknik Camlama sistemlerini kurup, Türkiye’ye bölge bayilikleri vermeyi hedef aldık. İvmemiz, şu anda çok iyi gidiyor.

Bülent ERDEM; Biz müşteri beklentilerini gözeterek teknik detaylarda farklılıklar yapmayı ve beklentileri karşılamayı esas aldık. Ar-Ge çalışmaları sonucunda faydalı model, tescil gibi belgeleri almayı başardık. Şimdi piyasaya sunduğumuz yeni ürünlerde geri dönüşler çok iyi. Aslında çok da zor bir şey yapmamış oluyorsunuz. Sadece insanların nerede sıkıntı yaşadıklarına ve ne beklediklerine sakin bir şekilde eğildiğiniz zaman, biraz teknik bilgiyle beraber kaliteli ürünler ortaya çıkıyor. Ürünler biraz farklı! O yüzden şu ana kadar ilgiyle karşılandığını düşünüyoruz ama gelişime her zaman açığız. Royal Glass’ın cam balkon diye tabir edilmeyip, teknik camlama sistemleri diye tabir edilmesinin sebebi, tekniğe ve beklentiye uygun geliştirilmiş, özel tasarımlı, ürün performansı takip edilen, piyasaya sunulurken birtakım esasları dikkate alan, özellikli ve gelişkin serileri kast etmesi ve her zaman da gelişmeye açık olmasıdır.

Royal Glass markalı ürünlerinizin özellikleri hakkında bilgi verir misiniz?

Bülent ERDEM; Ürünlerimizin kasa detayları, dışarıdan içeriye hava girişinin pasifize edilmesi, içeriden suyu dışarıya tahliye ederken dışarıdan gelen rüzgâr yükünün etkilememesi, suyun kendi ağırlığı ile dışarı çıkabilmesi, tekerleklerin çizgisel temasla kayarken fazla sürtünmemesi, sessiz çalışması, kilitleme detayında sağlam tutması ve düşmemesi, parça sayısı anlamında stok maliyetinin az olması, uygulama ve montaj kolaylığını esas alması gibi önemli özellikleri bulunmaktadır.

Camlardaki buharlaşma, nemlenme tarzı sorunlar sizin ürünleriniz de de yaşanıyor mu?

Bülent ERDEM; Buhar sorunu, iç mekândaki rutubet yüzdesi miktarı ve temas eden malzemelerin yalıtım özelliği ile ilgilidir. İçerideki rutubet miktarının doyma sınırında ve dışarıdaki hava sıcaklığının ise düşük olması sonucunda soğuk iç yüzeylerde görülür. Bu sayede, soğuk yüzeylere temas eden doygun hava, temas yüzeylerinde içerisindeki taşıyamadığı su buharını bırakır. Ürünlerimizde konforlu geçirimsizliği esas aldık, bu neden ile sistem nefes alır. Sızdırmaz değildir. Nefes alırken çepeçevre kullanılan kıl fırçalar ezilmez. Karşısındaki yatakta çalışır ve bir ay sonra da oradan hava geçirir, görmezsiniz. Pasif nefes alma sayesinde buhar oluşma potansiyelini azaltır ama kontrolsüz ve doğrusal hava hareketi olmaz.

O halde mevcut şartlara uygun ürün geliştirmenin önemine vurgu yapar mısınız?

Basri İLHAN; Royal Glass olarak çıkış noktamız; “Müşteri ne bekliyor, mevcutlar ne sunuyor ve biz ne yapabiliriz?” gibi sorular doğrultusundadır. Buna göre bir yol belirliyoruz ve hep birlikte bunları ortaya dökerek üzerinde çalışıyoruz.

Royal Glass olarak cam üretiminiz söz konusu mu?

Basri İLHAN; Camı üreten marka Şişecam’dır; biz de Royal Glass olarak; onu temperleyen ve ısıcam haline getiren patentli uygulayıcı bayisiyiz.

royal glass 64b

Faaliyette bulunduğunuz bölgeler hakkında bilgi verir misiniz?

Basri İLHAN; Firmamız Malatya’da yer alıyor, fakat ürünlerimizi tüm Türkiye’ye ulaştırabiliyoruz. Ağırlıklı olarak Doğu Anadolu Bölgesi’ne ürün gönderiyoruz; ama ülke içi ve yurt dışından gelen talepleri de karşılayabiliyoruz, bunun için gerekli alt ve üst yapı konularında oldukça donanımlıyız. Yurt içi ve yurt dışında ortak vizyon ile beraber yürüyebileceğimiz bayi adaylarımız ile görüşmelerimiz devam ediyor. Ürünümüz estetik ve performans olarak beğeni ve güven kazandı. Royal Glass olarak mühendislik bilgisi gerektiren işler yapıyoruz. “Yaptık, oldu.” demek yerine talepleri karşılıyoruz. Özellikle son ürettiğimiz ürünler Türkiye’de ilk ve tek olan patentli ürünlerdir.

O halde patentli ürünleriniz, ürün geliştirme süreciniz hakkında bilgi misiniz?

Bülent ERDEM; Odacıklı serimiz faydalı modelin ağırlıklı temelini oluşturuyor. Montaj yükünü attığımız, kasa tabir edilen taşıyıcı elemanın ortasına atılır. Dübeli ortasından atınca kasa kapanır. “Kasa niye kapanıyor, kapanınca ne oluyor, kapanmamasını nasıl sağlarız?” diye düşününce bu detaylar ortaya çıkıyor. Buna göre uygun tasarımı yapmak kolay oluyor. Bir takım bilgisayar programlarıyla bunları simüle ediyoruz. Ondan sonra olabileceğini görüp çözüm ortaklarımızla planlıyoruz. Ortak bir tasarım çıkarıyoruz, bizim söylediğimiz her şeyi kabul etmiyorlar. Uygun bir noktada buluşuyoruz.

Royal Glass’ın yurt dışı faaliyetlerine değinir misiniz?

Basri İLHAN; Biz, hem Türkiye’nin bütün illerine ulaşıyoruz, hem de yurt dışına hitap ediyoruz. Kazakistan’da, Kuzey Irak’ta bayilerimiz var. İran’la görüşmelerimiz sürüyor. Yurt dışında bayilikler oluşturarak, ihracat hedefimizi yükseltiyoruz.

Öz Ekin Grup’un diğer faaliyetlerinden de bahseder misiniz?

Bülent ERDEM; Royal Glass, Öz Ekin Grup’un bir markasıdır. Öz Ekin Grup’un bünyesinde başka çalışmalar da söz konusudur. Öz Ekin Grup aynı zamanda uluslararası PVC markası üretici bayisidir. Royal Glass da, Tempo Cam da kendi şirketidir. Diğer alanlarda da yaptıkları işler bulunmaktadır.

Basri İLHAN; PVC pencere sistemlerinde uluslararası PVC markasının yirmi yıllık çözüm ortağıyız. Aynı şekilde uluslararası bir alüminyum markasının da uzun yıllardır çözüm ortağıyız. Bunun dışında cephe giydirme sektöründe de yatırımlarımız ve hizmetlerimiz bulunuyor.

Cephe giydirme projelerinde de imzanızı görebilir miyiz?

Basri İLHAN; Cephe giydirmeyi alüminyum ve camla yapıyoruz. Orada da binaları projelendiriyoruz. Alüminyum ve camı fabrikamızda alüminyum ve cam bölümlerinde birleştirip, uzman ekiplerimiz ile projeleri tamamlıyoruz. Hem uygulayıcı bayilerimize hem tali bayilerimiz aracılığı ile demonte olarak ya da montaj dâhil olarak verebiliyoruz.

Üretim noktanız Malatya’da devam edecek mi? Bundan sonraki hedefleriniz hakkında neler söylemek istersiniz?

Basri İLHAN; Ülke koşulları nasıl gelişirse ona göre şekillenecek faaliyet noktamız. İstanbul’a taşınabiliriz, yurt dışına bir üretim tesisi kurabiliriz. Hedeflerimiz çok büyük. Özellikle son yıllarda trend olan cam balkon sisteminde Türkiye’deki en iyi üç firma arasında yer almak istiyoruz. Uluslararası aranan, kaliteli markalarımız olsun istiyoruz. Sektörde ihracat yapan en iyi firmalar arasında da ilk üçe girmek gibi bir hedefimiz var. Biz 26 yıldır bu işi aşkla yapıyoruz. Bu işi ömrümüz yettikçe devam ettireceğiz ve gelecek nesillere teslim edeceğiz.

Markalar arası rekabetin yansımaları hakkında öngörüleriniz nelerdir?

Bülent ERDEM; Her oyunu kuralına göre oynarsanız hiç sorun olmaz aslında. Beklentiyle sunulanı değerlendirdiğimiz zaman, kendi yolumuzu çiziyoruz. Müşteri kitlesi tek bir tipten oluşmaz. Üçgen bir piramidin katları gibidir. Sizin orada belirlediğiniz kitleye göre, pazarlamayı düşündüğünüz ürünün beklentiyi ne kadar karşılayacağını hesap edip, ona göre tasarım yapmanız gerekiyor. Rastgele bir tasarımı bilinçsiz bir fiyatla piyasaya çıkaramazsınız veya hedeflediğiniz kitlenin ihtiyaçlarını belirlemeden de ürün tasarlayamazsınız. Biz bunlara dikkat etmeye çalışıyoruz. Nasıl bir ürünü piyasaya sürdüğümüzü kendimizce biliyoruz, buna uygun davranmaya çalışıyoruz. Bu yüzden rekabetten çok etkilenmiyoruz.

Aslında biz hep kendi tarafımızdan düşünüyoruz ama fonksiyonel yasal düzenleme istiyoruz. Yani sektörümüzün kurallarının tam tarif edilmesini istiyoruz. Size kızan usta çıkıp alüminyumcudan teknik standartları belirlenmemiş ürünleri alıp kendi istediği gibi üretim yaparak cam balkoncu olamamalı. Standardın dışına çıkıp kendine göre sadece maliyet esaslı bir standart belirleyememeli. Bu gibi konularda yasal düzenleme talep ediyoruz.

Basri İLHAN; Bunun bir standardı olmalı ve denetlenmeli!

Bülent ERDEM; 10 sene kadar önce CE uygulaması başlamıştı. Security, işin yeterliliği anlamında sektörde ilk kez PVC’de uygulamaya alındı. Fakat ondan sonra PVC veya başka alanlarda securitye uymadığı için izin verilmeyen hiçbir uygulama duymadık. Securitynin gerçek anlamda işlevsel olmasını bekliyoruz. En kısa zamanda gerektiği gibi uygulanmasını umuyoruz.           

royal glass 64c

Markanızın 2016 yılı değerlendirmesiyle birlikte, 2017 yılı beklentilerine vurgu yapar mısınız?

Basri İLHAN; 2016 yılı bizde 2015 yılına göre yüzde on büyüme ile geçti. Esas hedefimizi yüzde yirmi gibi koymuştuk ama ülkenin bulunduğu koşullardan dolayı biraz durağan geçtiğini düşünüyoruz. Ama biz de bu krizi fırsata çevirip yeni ürünler, yeni yapılanmalar gerçekleştirdik. Gerek üretim tesisimizde gerek çalışma arkadaşlarımızla yeni ürünler çıkararak, Ar-Ge ekibimizle çok güzel sistemler kurduk.

2017 yılına değinecek olursak; birinci çeyrekten sonra özellikle işlerin büyüyeceğini, daha sonrasında da işlerin artacağından umutluyuz. Kapasitemizi artırdık, işlerimiz artacağı için kapasiteyi dolduracağımıza inanıyoruz. Yani 2017 yılının iyi geçeceğini düşünüyoruz. Umutlarımızı hiçbir zaman yitirmiyoruz, her zaman daha iyi olacağına inanıyoruz.

Son olarak sektöre söylemek istediğiniz farklı bir detay söz konusu mu?

Basri İLHAN; Sektörde sıkıntılar yaşanıyor. Hala KDV’siz ürünler var. Hala kalifiyesiz, sistemsiz yapılan işler var. Bu konuda da işini daha düzgün, daha kaliteli yapan insanlar olsun istiyoruz. Bu işin geleceği var, ülkemizde hala inşaat sektörü büyümektedir. Hala ciddi bir pazar bulunmaktadır. Yeter ki müşteriye ve talebe uygun kaliteli ürünler yapılsın. Bu şekilde yapıldığında, işlerin her geçen gün daha iyi olacağına inanıyoruz. Geleceğe umutla bakıyoruz. İlginize teşekkür ediyor, yayın hayatınızda başarılar temenni ediyoruz.

“We do our work with Love”

Öz Ekin Chairman of the Board Basri İLHAN and General Coordinator Bülent ERDEM responded to our questions in the interview that we carried out after the Eurasian Glass Fair with Royal Glass management staff continuing their activities in the group.

Powered by OrdaSoft!