saha istanbul 1SAHA İstanbul Geliştirdiği Yüksek Teknolojiler ile Dünya Savunma ve Havacılık Sektörüne Meydan Okuyor

SAHA İstanbul Genel Sekreteri İlhami KELEŞ ile Türkiye’nin en büyük sanayi kümelenmesi olan SAHA İstanbul’un savunma ve havacılık sektörümde dünden bugüne yarattığı ezber bozan değişimleri ortaya koyduğumuz, kurumun sektöre yön veren faaliyetlerini ve gelecek hedeflerini içeren bir röportaj gerçekleştirdik.

 

 

 

 

 

saha istanbul 1b

Türkiye’nin en büyük sanayi kümelenmesi olan SAHA İstanbul’un genel sekreteri olarak öncelikle bize biraz kendinizden ve bahsedebilir misiniz?

1962 yılında Çorum/Alaca’da doğdum. İlk ve Orta eğitimimi Alaca’da, lise eğitimimi Bursa’da Işıklar Askeri Lisesi’nde tamamladım. 1982’de Kara Harp Okulu’ndan, 1983’de Topçu ve Füze Okulu’ndan topçu teğmen olarak mezun oldu. Çeşitli birliklerde komutanlık yaptıktan sonra hava savunma sınıfına geçip, 1997 yılında Hava Savunma Okulu’nun kurucuları arasında yer aldım. 2000 yılında Gazi Üniversitesi’nde İktisat Yüksek Lisans Eğitimimi, 2003 yılında Harp Akademileri’nde Komutanlık ve Karargâh Subaylığı Eğitimimi, 2005 yılında Beykent Üniversitesi’nde Eğitim Yönetim ve Denetimi Yüksek Lisans Eğitimimi tamamladım.

ASELSAN liderliğinde, STM, HAVELSAN, TÜBİTAK ve AYESAŞ’tan oluşturulan konsorsiyum tarafından üretilen Hava Savunma Erken ikaz Komuta Kontrol Sistemi HERİKKS’in, Hava Savunma Radarı KALKAN’ın ve NATO Alçak İrtifa Hava Resmi Arayüzü – LLAPI projesinin proje yöneticiliği görevlerini yürüttüm. 2010 yılında kurduğum ve komutanlığını üstlendiğim Hadımköy Kışla Komutanlığı’ndan 2013 yılında emekliye ayrıldım. 2014 yılında GOLD Elektrik şirketini kurdum. Mart 2015’de kurulan SAHA İstanbul Savunma Havacılığı ve Uzay Kümelenme Derneği’nin Kurucu Genel Sekreterlik görevini üslendim. Halen bu görevimi sürdürüyorum. Öte yandan TÜBİTAK SAGE Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev alıyorum. 

SAHA İstanbul’daki kurucu misyonunuzu, kurumda yürüttüğünüz faaliyetler kapsamında değerlendirebilir misiniz?

Yeni bir şeyler kurup onu geliştirip bir yerlere getirme gayretiyle geçen bir ömür… Bu süreç içerisinde kamuda 31 yıllık görev süremiz var. Kamudaki görev süremiz içerisinde de halihazırdaki ilgilendiğimiz konularla ilgili uzun yıllara sarim bir mesai safahatımız oldu. Burada Amerika’dan ithal edilen önemli ve büyük bir sistemin Türkiye’de yapılmasıyla ilgili gayretlerimiz oldu. Onun Türkiye’de yapılmasında dair karar süreçlerini, karar vericileri ikna ile karar süreçlerini geliştirdik. Günün sonunda milli firmalarımızın bunu çok başarılı bir şekilde realize etmesiyle 2003 yılında envantere aldığımız önemli sistemler oldu ki, NATO da benzeri sistemlere sahip 12 ülke arasında bizim sistemimiz, konsepte en gelişmiş sistem olduğu için Almanya, İngiltere gibi ülkelerin NATO’nun yönettiği bir ara yüz projesinde mesaj formatlarını bize uydurmak zorunda kaldıkları yüz akı bir sistem ortaya çıkmış oldu. Ardından o sistemler ile ilgili değişik alt projeler, mesela hava savunma radar projeleri gibi projeler gelişti. Böyle bir safahattan geliyoruz.

Böyle bir safahat nedeniyle SAHA İstanbul’u kurarken de bu safahatın üzerine oturtarak kurduk. SAHA İstanbul bir kümelenme oldu ama biz bu kümelenmeyi oluştururken tamamen somut projelerin ihtiyaçlarına dönük olarak kurguladık. O yönüyle de biraz farklılık arz ediyor. Yani hem dünyadaki hem de Türkiye’deki örneklerine göre iş yapış şekli, ilgilendiği konular, sonuç odaklı çalışmaları belli konulardaki bir proje yönetim ve üretim merkezi ya da işin mutfağında yer alması gibi farklı süreçleri de ihtiva eden özgün bir model çıktı ortaya. Bunda da geçmişe dair bu anlamdaki sefahatlerin önemli etkisi olduğunu değerlendiriyorum.

saha istanbul 1c

SAHA İstanbul olarak savunma ve havacılık sanayide dünden bugüne yarattığınız ezber bozan değişimleri kısaca özetleyebilir misiniz?

SAHA İstanbul’un kuruluşundan bugüne uzanan 6 yıllık hikayesi, kuruluş amacı ve bu süre zarfından elde ettiği başarıların kısa bir özetini oluşturuyor.  SAHA İstanbul; içlerinde Savunma Sanayi Başkanlığı, İstanbul Sanayi Odası ve İstanbul Ticaret Odası’nın da bulunduğu 27 kurucu üye tarafından 17 Mart 2015’te Türkiye sanayi üretiminin %54’ünü kapsayan Kuzey Marmara Bölgesi’nde faaliyet göstermek hedefiyle kuruldu. Kuruluşunun ardından 2016’da SAHA İktisadi İşletme Kuruluşunu kurdu ve ilk olarak Yıldız Teknopark İrtibat Ofisini açtı. 2017 yılına gelindiğinde MAKFED Üyeliğine hak kazanan kümemiz, Teknopark İstanbul’da bulunan şu anki ofisine taşındı. 2018 yılı SAHA İstanbul için çok hızlı bir yıl oldu. Avrupa Kümeler Birliği’ne üye olarak, sonrasında Avrupa’nın ikinci büyük savunma sanayi kümesi olma hedefini kendine koydu. Aynı yıl içerisinde SAHA EXPO 2018 Savunma Sanayi Fuarı’nı icra etti. Bu fuar; ülkemizde yapılan diğer savunma sanayi fuarlarından farklı olarak, savunma sanayiye üretici / tedarikçi olarak katkıda bulunan veya bulunmak isteyen firmaları bir araya getirdi. Fuardan bir yıl sonra, fuarcılık faaliyetlerini de kendi içerisinde yürütmek için SAHA EXPO A.Ş. kuruldu. Aynı yıl içerisinde, savunma sanayiye nitelikli yöneticiler yetiştirmek için daha sonra SAHA Akademi A.Ş. adı altında eğitim verecek olan MBA programlarının ilki başladı.

SAHA İstanbul öncülüğünde Türkiye’nin havacılık sanayini oluşturan dev firmaların katılımıyla oluşturulan Milli Havacılık Endüstrisi Komitesi (MİHENK) ile Türkiye, Avrupa Havacılık Kalite Grubu (EAQG) entegrasyonunu tamamlayan 13’üncü ülke oldu. Türkiye’nin en büyük savunma sanayi kümelenmesi SAHA İstanbul, yeni firmaların katılımıyla büyümeye devam ediyor. Ocak ayında yapılan son yönetim kurulu toplantısında üyelik için başvuru yapan firmaların SAHA İstanbul’a katılım başvurularının onaylanmasıyla SAHA İstanbul’a üye firma sayısı 603’e yükseldi. Kamu-sanayi-üniversite ekosistemini başarıyla hayat geçiren SAHA İstanbul, savunma sanayinin millileşmesinde etkin bir rol üstleniyor. ASELSAN, ROKETSAN, HAVELSAN, BAYKAR, BMC, TÜMOSAN, MKEK, THY Teknik, STM ve ASFAT gibi sektörün öncü firmalarını da bünyesinde barındıran SAHA İstanbul, Türkiye’de savunma, havacılık ve uzay sanayide yürüttüğü Milli Teknoloji Hamlesi’ne en etkin desteği sunan STK konumunda yer alıyor.

SAHA İstanbul, kuruluşunun üzerinden kısa süre geçmesine rağmen Türkiye’nin en büyük, Avrupa Havacılık ve Uzay Kümeleri Birliği’nin (EACP) 2’nci en büyük kümesi haline geldi. Kümelenme, yerli ve milli firmaları, savunma sanayi, sivil havacılık ve uzay sektörlerinde üretim yapmaya teşvik etmek için faaliyet gösteriyor. Bu doğrultuda ana yükleniciler ve üniversitelerle çalışmalar yürütülmesi, devlet desteklerine erişilmesi, ülkede olmayan üretim yeteneklerinin ülkeye kazandırılması ve yurt dışı pazar arayışına kolektif destek verilmesi gibi bir dizi çalışmalar da yürütülüyor.

SAHA İstanbul olarak firmalar ve kamu nezdinde nasıl bir konumda yer alıyorsunuz?

Firmaların SAHA İstanbul’da komiteleri bulunuyor. Adı komite ama herhangi bir STK’nın komitesi gibi değil. Bizim komiteler birer proje yönetim mutfağı. Mesela malzeme şekillendirme, makine ve diğer üretim ekipmanlar, yazılım otomasyon, dijital dönüşüm, test ve sertifikasyon, elektrik elektronik, Milli Havacılık Endüstrisi Komitesi var. Bu komiteyle Türkiye’yi dünya havacılık otoritesinin altındaki Avrupa havacılık otoritesine 13’üncü ülke olarak kazandırdık. Otoritede 12 tane Avrupa Birliği ülkesi vardı. Biz Avrupa Birliği üyesi olmadığımız halde SAHA İstanbul olarak Türkiye’yi Milli Havacılık Endüstrisi Komitesi yapısıyla monte ettik. Kabul süreçleri çok daha yeni dumanı tüten bir iş. Kamunun değişik alanlarını bir araya toplayabilme, mevcutta 13 olmak üzere 16’ya çıkacak üniversite sayımızın sunduğu akademik, TÜBİTAK’ın sunduğu bilimsel altyapı birikimlerimiz, Savunma Sanayi Başkanlığı’nın üst düzey yetkilileri gibi avantajlarımız bulunuyor. Bir projenin ihtiyacı her ne ise bunları aynı çatı altında toplayıp belli bir hedefe yönlendirme ve motive etmek konusunda orkestra şefi kabiliyetimiz var. Bu çok kıymetli bir kabiliyet ve şu an ülkenin de en çok ihtiyaç duyduğu kabiliyet. Kamu görevlileri konumları nedeniyle bazı konularda reaksiyon gösteremiyorlar. Çünkü muhatap oldukları firmalar ticari firmalar. Orada geliştirecekleri ilişkiler ileride şaibeye açık ilişkiler olabiliyor. Bizim böyle bir derdimiz yok. Zaten o firmalar, bizim firmalarımız. Onlarla ticarette aynı dili konuşabiliyoruz. Prangamız yok. Aynı zamanda bürokrasinin her kademesine erişebilme, birlikte çalışma, birlikte iş yapabilme kabiliyetimizle birimler arası koordinasyonu sağlıyoruz.  Enerji ve Savunma Bakanlıklarımızın bir araya gelmesi gerekiyor. Biz bunu dert edindiğimiz, projelendirmeye çalıştığımız için buradaki ilgili birimleri sivil firmaları da bir araya getirerek kaynaşmayı sağlayabiliyoruz. Bu durumdan kamu da çok memnun kalıyor. Bakanlıklar arası iletişim için yatay koordinasyon gerekiyor. Çünkü herkesin kendi gündemi var. Koordinasyonu sağladığımızda tüm tarafları içinde barındıran bir sinerji yaratıyoruz. Böylece neticeler ortaya çıkıyor. Bu anlamda farklı bir motivasyonumuz var. Savunma Sanayi Başkalığı da firmalarla doğrudan temas yerine, küme üzerinden temasa dair bir politika belirledi. Aslında biz de adı kamu görevi olmayan bir kamu görevi görüyoruz.

saha istanbul 1d

İstişare yaptığınız başka firmalar var mı?

Plastik enjeksiyoncular, kalıpçılar, makineciler gibi firmalar PVC’ye çalışan firmalar. Makinelerde kullanılan spinderlar, spinger sürücüleri, serolar lineer kızakları, boşluksuz reöktörleri millileştiriyoruz. Bunların hepsinin ayrı ayrı projeleri var. Böyle olunca 4 yıl sonunda iğne delikli 5 eksen CNC’yi her yönüyle milli olabilecek bir kabiliyete kavuşacağız

SAHA İstanbul’un üye firmalarına yurt içinde ve yurt dışında sunduğu hizmetler ve destekler hakkında bilgi verebilir misiniz?

SAHA İstanbul üyeleriyle var olan bir yapı. Küme olarak ticari bir faaliyet içinde değildir. Bunun ötesinde, devlete ve müşterek kurumlarına bu bağlamda destek sağlamaktadır. Üyelerini uluslararası rekabette avantaj faydası, ihracat kabiliyetlerinin artırılması için 2 Ur-Ge projesinin koordinasyonunu sağlamaktadır. Savunma Sanayi Başkanlığı için savunma sanayi tedarik zincirindeki yerlerinin belirlenmesi ve bu konudaki yetkinliklerinin artırılmasını EYDEP projesi adı altında, üyeleri için koordine etmektedir.

MÜRGEMER projemizde; Marmara Üniversitesi ve Teknopark İstanbul’un katkılarıyla, tasarım ve analiz yazılımları tedariki ile firmalara bu konularda destek verme hedefindeyiz. SAHA MBA programımızla; ülkemizden ve dünyadan hocalarımızın yanında, sektörden başarılı isimlerin verdiği derslerle üye firmalardaki çalışanların yöneticilik kabiliyetlerinin artırılmasına destek oluyoruz. MİHENK (Milli Havacılık Endüstrisi Komitesi), ocak ayında 9104-2 Form F belgesi ile iç tetkikini gerçekleştirerek gerekli belgelerini EAQG OPMT ile paylaşmıştır. İç tetkiki kabul edilmiş ve 27 Ocak’ta EAQG OPMT tarafından denetimi gerçekleştirildi. SAHA İstanbul’un bu belgeyi alması, Türkiye’yi belgelendirme yetkisine sahip kılacaktır. Ülkemizdeki firmalarımızın belgelerini yurt dışından alma zorunluluğu ve ülkemizin belgelendirme konusundaki dışa bağımlılığı bu sayede ortadan kalkacaktır.

SAHA İstanbul olarak bünyenizde oluşturduğunuz komiteler aracılığıyla 2020 yılında ve 2021’in ilk çeyreğinde ne tür projelere imza attınız?

SAHA İstanbul ve TÜBİTAK TÜSSİDE İşbirliğinde SAHA AKADEMİ’yi kurduk. SAHA AKADEMİ MBA programını 25’er kişilik sınıflarda, İstanbul, Ankara ve Gaziantep olmak üzere 3 merkezde açtık. Orta ve üst düzey savunma sanayi yöneticileri için açılan program halen devam etmektedir. SAHA MBA vizyon olarak; savunma sektörüne yönelik eğitimde bir dünya markası olarak dünyanın en iyi ilk 10 eğitim kuruluşundan biri olmayı amaçlamaktadır. SAHA AKADEMİ bünyesinde meslek içi eğitim sayılabilecek spesifik teknik eğitimler üyelerimize ücretsiz olarak verilmeye devam edilmektedir.

Komitelerimizde, üyelerimizle birlikte 46 faaliyet alanında projelerimize hız verdik. Malzeme ve Malzeme Şekillendirme Komitemizde; firmalarımızla, çelik ve alüminyum, titanyum malzemeler başta olmak üzere savunma sanayinde kullanılan stratejik malzemeler madenden son ürüne dek üretmek için gerekli altyapı ve ihtiyaçlar araştırılması ve yerlileştirilme çalışmaları, bunların nihai ürüne dönüştürürken kazanılması gereken şekillendirme, ısıl işlem, katmalı imalat, hassas işleme gibi teknolojilerden eksik kaldığımız yeteneklerin kazanılması, güçlü epoksiler için gerekli malzeme ve alt bileşenlerin geliştirilmesi gibi çalışmalar yürüttük.  2021’de de bu çalışmalarımıza devam ediyoruz.  

Makine ve Diğer İmalat Ekipmanları Komitemizde; 5 Eksen hassas CNC Kontrol Ünitesi için SAHA İstanbul komite çalışmaları kapsamında 11 firmamızın müşterek girişimi şeklinde MİLTEKSAN A.Ş. firması kurulmuş ve üretim yol haritası hazırlanmıştır.  Bu firma ile 2022’de 3 eksen, 2023’te 4 eksen, 2024’te 5 eksen, %2 altı hassasiyette yeni nesil CNC kontrol ünitesi üretimini gerçekleştirilmiş olacaktır. Savunma sanayi ihtiyaçlarına uygun vidalı mil ve somun üretilmesi amaçlanmıştır. Spindle ve sürücüsü üretimi amaçlanmıştır. Bununla birlikte akıllı makinelerde kullanılan yüksek hassasiyetli redüktör gibi, kayıcı mil gibi, servo gibi spindle ve sürücüleri gibi dışa bağımlı olduğumuz diğer komponentlerin de yerli üretimi çalışmaları devam etmektedir. Bu komitenin çalışmaları kapsamında 2 Ur-Ge projesi başlatmış durumdayız. Bu projelerin ihtiyaç analizi çalışmaları devam ediyor.

Yazılım Otomasyon ve Dijital Dönüşüm Komitemizde; yazılım komitesi çalışmaları kapsamında endüstrinin siber güvenliği özelinde üretim tesislerinin ve akıllı üretim ekipmanlarının siber saldırılardan korunması için çalışmalar yürütülmektedir. Bu konuda SSB, üniversiteler ve TÜBİTAK ile koordineli hareket edilmektedir. Alt çalışma grupları olarak projelere hızlı bir şekilde devam eden komitemiz, yapay zekâ yazılımları ve bunların savunma ve havacılıkta kullanılması konusunda çalışmalarına devam etmektedir. Yerli yazılımlar için bir yazılım marketi oluşturularak, akademisyenlerin ve Kobiler’in buraya eklenerek, SAHA İstanbul üyesi üniversitelerden yazılımları hakkında bilgi alınacak, üye firmalarımızın ticarileşmemiş yazılımları ile ortaya çıkan yazılım envanterinin ticarileştirilmesi sağlanması ve Mühendislik Yazılımları Geliştirici Eğitim Programı’nın hayata geçirilmesi (MÜYGEP) konularında çalışmalar sürdürülecektir.

Elektrik ve Elektronik Komitemizde; savunma sanayinin konektör ihtiyaçları ve uygun uzmanlık kolları için çalışmalar başlatıldı. Aviyonik çalışmaları kapsamında veri kayıt sistemi, kara kutular, 3D sound sistemleri ve pitod tüpleri konusunda çalışmalar devam etmektedir.

Test ve Sertifikasyon Komitemizde; özgün bir proje olarak, insansız sistemler için test, geliştirme ve eğitim merkezi kurulması çalışmaları devam etmektedir. Bununla birlikte denizcilik alanında çalışan firmaların envanterinin çıkarılması ve deniz platformlarında ihtiyaç duyulan test, sertifikasyon ve eğitim alanlarının belirlenerek faaliyetler gerçekleştirilmesi hedeflenmektedir.

Ayrıca; SAHA İstanbul bünyesinde kurduğu MİHENK yapısı ile Türkiye’yi dünya havacılık kalite mutfağına sokmuştur. MİHENK yapısı ile Türkiye, IAQG’e (Uluslararası Havacılık Kalite Grubu) entegre olan ülkeler arasına girmiştir. SAHA İstanbul, IAQG tarafından OASIS (Online Aerospace Supplier Information System) veri tabanında 11’inci National Aerospace Industrial Association (NAIA) ülke olarak tanımlanmıştır. MİHENK çalışmaları kapsamında Türk Akreditasyon Kurumu’nun (TÜRKAK), IAQG’den yerli firmaları akredite edebilme yetkisini alması üzerine çalışılmaktadır. 2021’in başında bu sürecin tamamlanması planlanmıştır. Bununla eşlenik olarak yürütülen diğer bir çalışma ile üyelerimizden Türk Loydu ilk milli sertifikasyon şirketi olarak AS9100 verebilecektir.

SAHA İstanbul kurumsallaşma sürecinin gerçekleşmesi için ISO 9001 belgesi alınma çalışması gerçekleştirilmektedir. SAHA İstanbul, dijital dönüşümünü sağlamak ve üyelerimize daha iyi hizmet verebilmek adına web sitemiz ve CRM altyapımız, ihtiyaçları karşılayacak şekilde iyileştirme çalışmaları devam etmektedir.

2021 yılı ilk çeyreğinde SAHA İstanbul tarafından başlatılan proje çerçevesinde, başta savunma sanayi paydaşlarının ihtiyaçlarının karşılanması, ardından ülkemiz endüstrisinin ihtiyaç duyduğu kurumsal kaynak planlama programlarının millileştirilmesi hedeflenmektedir. Çevrimiçi toplantıların ilki gerçekleştirilmiş olup, konunun aciliyeti ve açık kaynak ekosistemi oluşturulması konularında fikir birliğine varılmıştır. T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TÜBİTAK TÜSSİDE ve SAHA İstanbul öncülüğünde sektörümüzün önde gelen firmalarının katkıları ile taslak yol haritası belirlenmesi çalışmalarına başlanmıştır. Yol haritasının belirlenerek iş planı devreye alınacak ve projenin kamu desteği ile sürdürülmesi hedeflenmektedir.

SAHA İstanbul olarak 2021 için ne tür hedefler belirlediniz?

2021 hızlı başladı. Moral motivasyon oldu. Daha bir şevkli başladı. SAHA İstanbul olarak 2021 yılında yoğun bir çalışma takvimimiz olacak. En önemli gündem maddelerimizden biri 9 Kasım 2020’de açılışını gerçekleştirdiğimiz dünyanın ilk 3D sanal savunma sanayi fuarı SAHA EXPO olacak. SAHA EXPO Sanal Fuarı, 9 Nisan 2021’e a kadar devam edecek. 7 gün 24 saat tüm dünyanın ziyaretine açık olan sanal fuarın küresel bir marka haline gelmesi için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Pandemi dolayısıyla 2021 yılına ertelediğimiz SAHA EXPO Fuarı’nı 10-13 Kasım 2021 tarihleri İstanbul Fuar Merkezi 5, 6 ve 7. Salonlarda fiziki olarak gerçekleştireceğiz.

SAHA İstanbul bünyesinde 7 komite yer alıyor. Her bir komitede 15 üye görev alıyor. Benzer üretim yeteneklerine sahip firmalar SAHA İstanbul’da bütünün içinde yer almanın yanı sıra kendi uzmanlık alanlarına göre oluşturulmuş komitelerde de yer alıyorlar. Bu komiteler düzenli olarak toplantılar yapıyorlar ve projeler gerçekleştiriyorlar. 2021 yılında da faaliyetlerine devam ediyor olacak ve bazı projelerde somut sonuçlara ulaştığımızı görüyor olacağız.

2021 yılı içinde bir genel kurul icra edeceğiz. Ur-Ge kapsamında B2B faaliyetlerimiz olacak. Eğer pandemi koşulları izin verirse yine yurt dışı alım heyetleri ve ticaret heyetleri ile görüşme faaliyetlerimiz olacak. Her bir komite bünyesinde oluşturduğumuz Ur-Ge’lerle firmaların ihracatlarını geliştirmelerine yönelik çalışmalarımız devam edecek. Bahar döneminde yeni MBA programlarımızı başlatacağız. Yine meslek iç eğitim ve kurs faaliyetleri devam edeceğiz. Milli Havacılık Endüstrisi Platformu (MİHENK) kapsamında Avrupa Havacılık Kalite Grubu (EAQG) denetimleri olacak. Ana yüklenici firmalarla yüklenicisi firmaların bir araya getirildiği etkinlikler veya doğrudan proje bazlı tedarikçi görüşmeleri yapıyor olacağız.

Değerli vaktinizi ayırdığınız için teşekkür ederiz. Son olarak eklemek istediğiniz bir konu var mı?

Win&ARTProje ve ALU&Art Dergileri olarak savunma ve havacılık sanayide yürütülen çalışamalar ile SAHA İstanbul’un faaliyetlerine dikkat çektiğiniz için teşekkür ederiz.

SAHA İstanbul Challenges World Defense & Aviation Sector with the Advanced Technologies It has been Developing

We interviewed with İlhami KELEŞ, Secretary-General of SAHA İstanbul on the paradigm-shifting innovations having been introduced to the defense and aviation sector by SAHA İstabul, Turkey’s greatest industrial conglomeration, from past to present, as well as on the institution’s operations that steer the sector, and its future objectives.

Powered by OrdaSoft!