ikmib logo“Türkiye’nin Ekonomisine ve İhracatına Önemli Bir Katkı Sağlıyoruz”

İKMİB (İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği) Yönetim Kurulu Başkanı Adil PELİSTER ile firmaları Beta Kimya A.Ş., İKMİB çalışmaları hakkında bir söyleşi gerçekleştirdik.

 

Sektörümüzün gelişmesine büyük katkısı olan isimlerden birisiniz. Röportajımıza başlarken bize kendinizden ve sektöre verdiğiniz hizmetlerden bahseder misiniz?

1962 yılında İstanbul’da doğdum. İstanbul Teknik Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldum. Evli ve iki çocuk babasıyım.

1987 yılında kurduğum BETA Kimya A.Ş. ile kimya sektöründe çalışmaya başladım. 30 yılı aşan sanayi tecrübesi ve know-how üstünlüğüyle Türk kimya sektörünün yüzde yüz yerli sermayeye sahip, lider firmalarından biri konumundayız. BETA Kimya A.Ş. olarak MitreApel ve Apel gibi jenerik markalarımızla, bugün Türkiye’nin en büyük yapıştırıcı ve tutkal üreticileri arasında yer alıyoruz.

İstanbul’da faaliyet gösteren yüksek teknolojiye sahip dört büyük entegre tesisimizde üretimini gerçekleştirdiğimiz ürünlerimizin % 70’ini 63 ülkeye ihraç ediyoruz. Ar-Ge Merkezi belgesine sahip üretim tesislerimizde, tamamen Türk mühendisler tarafından geliştirilen 7 farklı kategoride 100’den fazla ürünle faaliyet gösteriyoruz. Ayrıca Türkiye’nin Ar-Ge’ye en çok yatırım yapan 250 firması arasında yer alırken, ihracatta öne çıkan MitreApel markamız ile de TURQUALITY Marka Destek Programı içinde bulunuyoruz. Yine 2020 yılı itibariyle MitreApel markamız Türk Patent ve Marka Kurumu’nca sektöründeki bilinirliği dikkate alınarak Tanınmış Marka statüsüne alındı.

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı olarak göreve başladığım 2018 yılı Nisan ayından bugüne kadar geçen sürede yönetim ekibim, çalışma arkadaşlarım ve sektörümüzün değerli üyeleri ile birlikte kimya sektörümüzü en çok ihracat yapan ikinci sektör konumuna ulaştırmayı başardık. Bu kapsamda da plastikten kauçuğa, kozmetikten ilaca, boyadan medikale 16 alt sektörümüzle birlikte birçok faaliyet gerçekleştirerek sektörümüzün ihracatına ve ülkemizin ekonomisine önemli bir katkı sağlıyoruz.

İKMİB Yönetim Kurulu Başkanlığı görevimin yanı sıra, 2019 yılı Aralık ayı itibariyle Kimya Sektör Platformu Başkanlığı’na seçilerek görev yapmaya başladım. Bununla birlikte, TİM Kimya Sektör Kurulu Başkanı, İSO Kimya Meslek Komitesi, İSO – OSB Geliştirme İhtisas Kurulu, DEİK Türkiye-Almanya, Çin ve Birleşik Arap Emirlikleri İş Konseyleri Yürütme Kurulu, PAGDER, ASAD, İ.T.Ü. Kimya Mühendisliği Danışman Kurulu gibi önemli kurum ve kuruluşların üyesi olarak aktif görev alıyorum.

Firmanızın yapılanması, faaliyetleri ve sektöre sunduğu ürün grupları hakkında bilgi verir misiniz?

Beta Kimya A.Ş. olarak 34 yıldır Türk kimya sektörünün önde gelen firmaları arasında yer alıyoruz. Jenerik markalarımız APEL ve MitreApel ile Yapı Kimyasalları, Yapıştırıcılar ve Teknik Aerosoller olmak üzere üç ana ürün grubunda üretim gerçekleştiriyoruz. Bu ürün gruplarımızı da yedi alt kategoride sınıflandırıyoruz.

P.V.Ac. bazlı ahşap tutkalları, siyanoakrilat bazlı hızlı yapıştırıcılar, poliüretan bazlı yapıştırıcılar, EVA bazlı hotmelt yapıştırıcılar, MS Polimer teknolojisine sahip hibrit yapıştırıcılar, silikonlar ve mastikler, poliüretan bazlı köpükler ve teknik aerosoller kategorilerindeki 100’den fazla ürünümüzle pek çok farklı sektöre hitap ediyoruz.

Mobilyadan inşaata, tekstilden otomotive kadar hemen hemen her sektöre temas eden, oldukça geniş bir ürün ailesine sahibiz.

ikmib rop 1

2019 yılını değerlendirir misiniz? Sizce 2020 nasıl geçecek?

2019 yılının ilk yarısında ülke ekonomimizde zorluklarla karşılaşmamıza rağmen ülkemizin üçüncü çeyrekte büyüme trendine geçmesi ve ekonomi yönetimimizin kararlı çalışmaları doğrultusunda faiz ve enflasyon konusunda olumlu gelişmeler yaşadık. 2019 yılının ikinci yarısındaki olumlu gelişmelerin etkisini bu yıl itibariyle daha net göreceğimizi düşünüyorum. Seçimsiz 4 yıllık bir dönem içerisindeyiz. Ekonomik göstergelerle birlikte bu durum, yurt içi pazarı canlandırmaya başladı. Aynı zamanda yatırımcıların ülkemize gelmesi ve yatırım yapmaları için de uygun bir ortam sağlıyor.

Küresel ekonomiye baktığımızda ise, 2019 yılının dünyada da zor bir yıl olduğunu görüyoruz. OECD’ye göre küresel ekonominin 2019 yılında ve 2020 yılında yüzde 2,9 büyümesi tahmin ediliyor. IMF ise 2019 yılı büyüme beklentisini % 3,2’den % 3’e, 2020 yılı için büyüme beklentisini % 3,5’ten % 3,4’e düşürmüştü. Böyle bir ortamda ülkemizin ihracatı ise artış gösterdi ve 2019 yılında gerçekleştirilen 180 milyar 468 milyon dolar ihracatla Cumhuriyet tarihi rekoru kırıldı. Kimya sektörü olarak, bu rekorda otomotiv sektöründen sonra en büyük katkıyı sunan sektör olduk.

2019 yılında Türkiye’nin en çok ihracat gerçekleştiren ikinci sektörü olarak, 20,6 milyar dolarlık kimya sektörü ihracatı ile tarihi bir rekora imza attık. 2019 yılında 3 milyar dolar üzerinde ihracat yapan sektörler arasında % 18,54’lük büyüme ile Türkiye’nin ihracatta en fazla büyüyen sektörü olmayı başardık. Kimyevi maddeler ve mamulleri ihracatımız miktar bazında ise 2019 yılında yüzde 35,83 artışla 26 milyon 539 bin ton olarak gerçekleşti.

Bu yıl da Ocak ayında geçen yıl Ocak ayına göre yüzde 10,6 artışla 1,7 milyar dolar kimya ihracatı yaparak, aylık bazda en çok ihracat gerçekleştiren ikinci sektör olduk. Kimya ihracatımızı artırmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Bu kapsamda 2020 yılında 22,5 milyar dolar kimya sektörü ihracatı gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.

Diğer yandan 2020 yılında küresel büyümedeki yavaşlığın sürmesi bekleniyor. AB ülkelerindeki ekonomik gelişmeler, İngiltere’nin AB’den ayrılmasının (Brexit) etkileri, ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşları, İran, Irak, Suriye gibi yakın komşularımızdaki gelişmeler, yeni tip koronavirüsü salgını etkileri de özellikle dış ticaretimizde bir risk unsuru taşıyor elbette. Bu gelişmeleri yakından takip ederek, yeni pazarlara odaklanarak ihracat ağımızı geliştirmeye devam etmemiz önemli. İKMİB olarak bu konuda ihracatçılarımıza destek olmaya devam edeceğiz.

2020 yılı hedef, plan ve beklentilerinizden bahseder misiniz?

2020 yılında da öncelikle Türkiye’nin en çok ihracat gerçekleştiren ikinci sektörü konumumuzu koruyarak, Türkiye’nin ihracatına ve büyümesine yaptığımız katkıyı artırmayı hedefliyoruz. Bu yıl da hedeflerimize ulaşmak için İKMİB olarak yeni projelerimizle ve faaliyetlerimizle ihracatçılarımızın yanında olmaya devam edeceğiz. Bu kapsamda, Kimya Teknoloji Merkezi, Uluslararası Kimya Olimpiyatları, Kimya Zirvesi projelerimizi hayata geçireceğiz. Bununla birlikte gerçekleştirmeyi planladığımız 17 milli katılım organizasyonu, 1 sektörel ticaret heyeti, 7 alım heyeti, çalıştaylar, Ar-Ge Proje Pazarı etkinliği, ödül töreni, Türkiye Tanıtım Grubu (TTG) proje faaliyetleri, fuar ziyaretleri, 6 Ur-Ge heyeti organizasyonları ile farklı eğitim, iş birlikleri ve projelerimizle ihracatçılarımızı desteklemeye devam edeceğiz.

2020 yılı hedefimiz olan 22,5 milyar dolarlık kimya sektörü ihracat hedefimizi aşmak için tüm sektör oyuncularımızla birlik ve beraberlik içinde çalışmaya devam edeceğiz. Önümüzde seçimsiz 4 yılımız var. Bu yılları kimya sektörü adına en verimli şekilde geçirmek için üretime ve ihracata odaklanıyoruz. Kimya sektörümüzün ülkemize sağladığı katma değerin artarak devamını sağlamak, kimyanın stratejik önemini doğru bir şekilde anlatmak ve Türk Kimya Sektörünün dünya ticaretinden aldığı payı yükseltmek için çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz.

İKMİB - İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’ndeki çalışmalarınızdan bahseder misiniz?

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) olarak, kimya sektöründe faaliyet gösteren üye firmalarımızın ihracatının artırılması ve ürünlere rekabet gücü kazandırılması hedefiyle çeşitli çalışmalar yürütüyoruz. Kimya sanayide 16 alt sektörümüzle birlikte Türkiye’nin ihracatına ve ekonomisine önemli ölçüde katkı sunarken, aslında otomotivden mobilyaya, tekstilden gıdaya kadar hammaddelerimizle pek çok alana dokunarak ülkemiz için büyük bir katma değer sağlıyoruz.

Alt sektörlerimizle yakın ilişkiler içerisinde bulunarak sektördeki gelişmelerin, uluslararası pazarlardaki yeniliklerin yakından takip edilmesi amacıyla her yıl dünyanın farklı kıtalarında düzenlenen alt sektörlerimizin en önemli fuarlarına milli katılım organizasyonu gerçekleştirerek hem ülkemizi hem de alt sektörlerimizi tanıtıyoruz. Bununla birlikte sektörel ticaret ve alım heyetleri organize ediyor, firmalarımızın gelişimi için çeşitli eğitim, seminer ve sektörel çalıştaylar düzenliyoruz. Düzenlediğimiz çalıştaylarda sektör sorunlarımıza çözüm bulmaya odaklanıyoruz. Gerçekleştirdiğimiz diğer çalışmalarımız arasında AR-GE Proje Pazarı etkinliği, PolynSpire plastik geri dönüşüm projesi, Ur-Ge projeleri, tasarım yarışması, iş birliği projeleri gibi sektörümüzün ihracatına katkı sağlayacak geniş kapsamlı faaliyetler yer alıyor.

Bu organizasyonlarımızın yanı sıra “Cumhurbaşkanlığı Programı Türkiye Stratejik Planı” ve “Yeni Ekonomi Programı” temel politika belgeleri itibarıyla, hedef ülkelerde ihracat payımızın artırılması ana hedefi doğrultusunda Yerinde Pazar Araştırmaları (YPA) gerçekleştiriliyor. 2020 yılında 13 adet YPA çalışması gerçekleştirilmesi öngörülüyor. Bu çerçevede, Çin ve Malezya’da kozmetik sektörü, Meksika ve İngiltere’de plastik ambalaj sektörü ve Vietnam’da ilaç ve eczacılık ürünleri ile medikal cihaz ve aletleri sektörlerine yönelik olmak üzere, birliğimiz faaliyet alanına giren 6 adet YPA’yı 2020 senesinde gerçekleştirmeyi planlıyoruz.

Değerli vaktinizi ayırdığınız için teşekkür ederiz. Son olarak eklemek istediğiniz bir konu var mıdır?

Sektöre verdiğiniz emek ve desteklerinizden dolayı teşekkür eder, Win&ARTProje - ALU&Art Dergilerine yayın hayatında başarılar dilerim.

“We Provide an Important Contribution to Turkey’s Economy and Exports’’

We had a conversation with İKMİB (Istanbul Chemicals and Products Exporters Association) Chairman Adil PELİSTER about his company Beta Kimya A.Ş. and about İKMİB’s works.

 

ikmib rop 2

Powered by OrdaSoft!