sancaklar camii 1Sancaklar Cami’ye Uluslararası Mükemmellik Ödülü

Klasik cami mimarisinden farklı bir forma sahip olan ve yeraltına inşa edilen Büyükçekmece’deki Sancaklar Cami, Royal Institute of British Architects’den (RIBA) Uluslararası Mükemmellik Ödülü’nü alarak ve en iyi 20 yapı arasında yer aldı.

Sade mimarisiyle görenleri hayran bırakan Büyükçekmece’deki Sancaklar Cami, uluslararası platformlarda aldığı ödüllerle adından söz ettirmeye devam ediyor. 2011’de Barselona’da düzenlenen Dünya Mimarlık Festivali’nde Geleceğin Projesi Ödülü’nü, 2013’te Singapur’da düzenlenen Dünya Mimarlık Festivali’nde dini yapılar kategorisinde Dünya Birinciliği Ödülünü, 2014’te Mimarlar Odası Yapı Ödülü’nü alan cami, 2015 yılında Londra Tasarım Müzesi tarafından Yılın Tasarımı Seçkisi’nde finalist yapılar arasında yer aldı. 2015’te Mies Van Der Rohe Avrupa Ödülleri arasında en iyi 40 yapıdan biri seçildi. Dünya Mimarlık Birliği WAC tarafından verilen Yılın En İyi Dini Yapısı Ödülü’nün sahibi olan Sancaklar Cami, son olarak Royal Institute of British Architects’den (RIBA) Uluslararası Mükemmellik Ödülü’nü aldı ve en iyi 20 yapı arasında yer aldı.

sancaklar camii

İsra Suresi Yol Gösterdi

Sancaklar Cami İmam Hatibi Ali ELMACI, Mimar Emre AROLAT’ın camiyi, İsra Suresi’ndeki “Yeryüzünde böbürlenerek yürüme, yeri yaramazsın, boyca dağlara ulaşamazsın” ayetinden kendisine bir ders çıkartarak, “Bugüne kadar yapılan eserler ve bu eserleri yapan mimarlarla yarışmamak için mütevazı bir eser yapayım” düşüncesinden hareketle tasarladığını belirtti. ELMACI, “Mimarımız ayrıca İslam’ın çevreye verdiği önemi göz önüne alarak, çevresinin dokusunu bozmayacak bir eser yapmayı hayal ediyor. Camimize ilgi büyük. Yurt içinden ve dışından Almanya, İngiltere, Amerika ve İtalya’dan ziyaretçiler çok. İnsanlar ziyaret amaçlı geliyor, birtakım programların yapılması için bu camiyi tercih ediyorlar.” dedi.

Gösterişli Süslemelerden Uzak

Caminin en büyük özelliğinin sadeliği olduğunu vurgulayan ELMACI, sözlerine şöyle devam etti:

“Diğer camilerdeki gösterişli süslemeler camimizde yok. Namaza durduğumuz zaman Allah ile aramızda başka bir şey düşünecek hiçbir şekil yok. Halımız da sade. İnsanlar mimaride de farklılık arzu ediyor. Böyle bir eseri de görünce, mutlu olan insanlar var. Geçmişten gelen mimari yapının bozulmaması, geçmişin silinip atılmaması yönünde eleştiriler de var. Yeni nesil ise bir farklılık olsun düşüncesiyle beğeniyorlar, ziyaret ediyorlar.”

sancaklar camii 2

Karmaşık Dünyadan Uzak Huzurlu Atmosfer

Tasarımı mimar Emre AROLAT tarafından yapılan Sancaklar Cami, eğimli arazisi nedeniyle verdiği yerin altındaymış hissiyle diğer camilerden ayrışıyor. Dikdörtgen minaresi, özel LED ışıklar ve mihrap duvarından sızan gün ışığından faydalanılarak aydınlatılması, kademeli saflarının olması, inşasında kayrak ve bazalt taşlarının kullanılması, kimyasal boya kullanılmaması Sancaklar Cami’nin diğer özellikleri arasında dikkat çekiyor. Caminin üst avlusunu çevreleyen yüksek duvarlar, karmaşık dünya ile içerideki huzurlu atmosfer arasındaki belirgin sınırı vurguluyor. Avludaki merdivenlerden aşağı doğru inince dışarıdaki dünya tamamen geride bırakılıyor, cami tamamen toprakla bütünleşiyor.

Sadece İbadet Değil Paylaşım Mekânı

Sadeliğin iç mimaride de görüldüğü caminin iç tasarımında kullanılan materyallerde abartı ve gereksiz süsten uzak, sade ve şık bir ambiyansın hâkimiyeti hissediliyor. İnsanda huşu uyandıran bir iç mekâna sahip caminin kıble duvarı boyunca yer alan yarıklar, ibadet alanının yönelimini güçlendirirken, güneş ışınlarının da mekâna süzülmesini sağlıyor. Sancaklar Cami, zengin kütüphanesiyle sadece ibadet edilen değil, aynı zamanda halkın okuyarak öğrenebileceği ve fikir paylaşımında bulunabileceği sosyal bir mekân olarak tanımlanıyor.

sancaklar camii 3

Powered by OrdaSoft!