Şehitlerimiz tekrar

EDİTORYAL

Kemal Bey resim 2021Sektörümüzün Dev Buluşmasına Rekor Katılım

Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına adım atarken sizlerle buluşturduğumuz Win&ARTProje ve ALU&Art Dergilerimiz ile geleceğin izini sürmeye devam ediyoruz. Birlik ve beraberlikle geçirdiğimiz Cumhuriyetimizin 100. yılını geride bırakırken, firmalarımız, derneklerimiz ve kuruluşlarımız, istikrarlı ve dinamik yönetim anlayışlarıyla ülkemize gelecek vizyonu kazandırmak konusunda güçlü duruşlarını sergilemeye devam ediyor.

Küresel ticaretten aldığımız payı arttırdığımız ulusal ve uluslararası fuarlarımız sektör temsilcilerini küresel oyuncularla bir araya getirirken, ekonomimize sağladığı katkı yadsınamaz. 11-14 Kasım 2023 tarihleri arasında Reed Tüyap Fuarcılık’ın ev sahipliğiyle gerçekleşen ve İstanbul Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde 24. kez kapılarını açan Avrasya Pencere, Kapı, Cam ve Alüminyum Fuarları bu yıl salonlarının tamamında 600’den fazla firma ve firma temsilcisini ağırladı. Fuarı 12.988’i yurt dışından olmak üzere toplam 59.398 sektör profesyoneli ziyaret etti. Bizler de Mimart Yayıncılık olarak her yıl olduğu gibi 3 ayrı holde 3 ayrı stand ve 3 ayrı dergi ile yerimizi aldık.

Tüm sektör paydaşlarının gövde gösterisiyle gururlandığımız bir fuarı daha ardımızda bırakırken söylemek isteriz ki; firmalarımızın tanıtım ve pazarlama çalışmalarını destekleyerek ticari faaliyetlere uluslararası bir boyut getiren fuarımızın olağanüstü gücüyle sektörümüzü oldukça hareketli bir yılın beklediğini öngörebiliyoruz.

Win&ARTProje ve ALU&Art Dergileri olarak bu sayımızda tanıtım ve reklam çalışmalarımızla fuar geleneklerimizi sürdürerek; Avrasya Pencere, Kapı, Cam ve Alüminyum Fuarları’nda yaşanan gelişmeleri, firmalarımızın faaliyet ve organizasyonlarına ilişkin tüm detayları sizlerle buluşturduk. Türkiye yüzyılımızda gelecek güzel günlerin üretim ile daha da ileri seviyelere taşınacağına inancımız tam.

Diğer yandan Tüyap Fuarcılık’ın yurtdışı fuar satış ve medya partneri olarak geçtiğimiz yıl ilkini düzenlediğimiz WindoShow- Uluslararası Pencere, Kapı, Cam ve Ekipmanları Fuarı’nın 2.’si için hazırlıklarımızı bitirdik. Bu sene 22-24 Nisan 2024 tarihlerinde Belgrad/Sırbistan’da Seebbe Yapı Fuarı ile eş zamanlı düzenlenecek fuarın satışlarını gerçekleştirmeye devam ediyoruz.

“Onlarca Ülke, Yüzlerce Fuar, Binlerce Dergi” mottomuzla her yıl olduğu gibi 2024 yılında da sektörümüzle ilgili yurtiçi-yurtdışı fuar, toplantı, etkinlik organizasyonlarında yer alarak firmalarımızın sesini dünyaya duyuracağız.

2023’ü uğurladığımız, Cumhuriyetimizin 100 yılını geride bıraktığımız bugünlerde, 2024 yılında ülkemizin başarılarına yenilerini ekleyeceğine, İkinci yüzyılımızın Türkiye’nin küresel arenada önlenemez yükselişini hızlandıracağına gönülden inanıyoruz.

imza

aslanlar alum logo

“Asıl Dert Çok Para Kazanmak Değil, Kazancı Yatırıma Çevirebilmek”
Aslanlar Grup; bünyesinde Aslanlar Alüminyum, Winas PVC Profil Sistemleri ve Assolar Cam Tüp olmak üzere, her biri kendine özgü faaliyet gösteren, 3 uluslararası kuruluşu bünyesinde toplamış olan otuz beş yıllık bir geçmişe sahip kuruluştur. 27.000 m2’lik alanda faaliyet gösteren firmanın Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet ASLAN, ekonomik dengesizlik dönemlerinde farklı sektörlerde hizmet vermenin firmaları ekonomik olarak dengede tuttuğunu ifade ediyor.


aslanlar alum 33aBu kadar tecrübeli, buna karşın genç bir anlayışa sahip firmadan bahsedebilmek için biraz rakamlara başvurmakta yarar var. Zira yatırımlarına devam eden firmanın, potansiyel artışını rakamlarda görmek mümkün. Yeni tesisin devreye alınmasıyla aylık 800 tona çıkacak alüminyum üretiminin yanı sıra, firma PVC üretimiyle de dikkat çekiyor. PVC kapasiteleri için 2015 yılında planlanan üretim aylık 700 ton. Firmanın cam tesisi ise günlük 12.000 adet cam tüp üretimiyle üzerine düşeni fazlasıyla yapan bir görüntü arz ediyor.
Alüminyumda her geçen gün hizmet veren firma sayısının artıyor oluşuna dikkat çeken Mehmet ASLAN için, birbirini destekleyen farklı firmaları bir arada tutmak çok kolay değil, ama öte yandan bu yöntemin önemi ise büyük. İşin her evresinde yatırımı önceleyen bir anlayışın hâkim olduğu Aslanlar, üç sektördeki faaliyetlerine de büyüme planıyla devam ederek, ülke ekonomisine hizmet etme gayretinde. Bunun yanında hiç bir firmanın tek başına sektörü arzulanan düzeye getirmesinin mümkün olmadığının da bilinciyle sektöre birlik çağrısı yapıyor.

2014 yılı sizin için nasıl geçiyor diye başlayalım dilerseniz söze?
2014 yılını piyasa şartlarına göre daha iyi şekilde değerlendirdik. Yeni makine yatırımı yaptık, yolumuz belli; üretimi artırmak, PVC profil bölümümüzde ona göre hareketli. Alüminyum konusunda yeni tesisin devreye girmesiyle tonajımız yaklaşık 800 ton/aylara çıkacak. PVC’deki kapasitemiz 2015 yılında yaklaşık 700 ton/ay olacak. Cam tesisimizde 12.000 adet cam tüpü üretimi gerçekleştirebiliyoruz. Biliyorsunuz 3 grupta işlem görüyoruz. Aslanlar Alüminyum, Winas ve Assolar markasıyla faaliyetlerimiz devam ediyor. 3 marka ile işimize devam ediyoruz.

Sektörün aktörleri son zamanlarda farklı sektörlere yatırımlar yapmaya başladı. Bu konuda sizlerin düşüncesini alabilir miyim?
Bizler aslına bakarsanız 3 bölümünde de aynı başarıları yakalamış vaziyetteyiz. Fakat işimiz alüminyum olduğundan o bölümün daha iyi olmasını isterdik. Yalnız kazanç oranlarındaki düşüş her geçen gün firma sayısında artış bizleri bu işe gönül vermiş kurumsal firmalar olarak rahatsız ediyor.
Bu yüzden diğer sektörlere yatırım yapıyoruz. Başka firmalarda bu şekilde hareket ediyor olabilir. Bugün Türkiye'de kazanç oranları belli. Giderler aynı, kazanç oranları aynı o yüzden hangi sektörde olursanız olun belli bir zaman sonunda kazanç oranlarınız her geçen gün düşüyor. Buda özellikle yatırım yapacak sanayiciler için zor durumun başlangıcı. Çünkü inanın bu tesisler kolay kurulmuyor. 3 sektörde iş yapıyoruz ve bu şekilde büyüme gayretindeyiz.

Alüminyum sektöründe tonajlar ciddi oranda artıyor, fakat firmalar bu büyüme karşısında sıkıntı yaşıyor. Bunun sebebi nedir?
Bu tamamen kazanç oranları ile alakalı bir durum. Sanayici ürettiği üründen hak ettiğini kazanamaz ise nasıl mutlu olabilir ki? Şimdi sanılıyor ki çok para kazanmak dert. Asıl dert çok para kazanmak değil ürünün hak ettiğini kazanıp onu yatırıma çevirebilmek. Bizler yatırımcı firmalarız. Bakınız bizler alüminyum profil üreten firma iken, kazandığımız parayla PVC profil üretmeye başladık. Daha sonrasında alüminyum ve PVC’den kazandığımız parayla cam tüpü üretimini gerçekleştirmek için çok ağır bir yatırımın altına girdik. İşte bu sanayiciliktir ve sanayicinin görevi tam da budur. Biz kazandığımız her kuruşu firma olarak yatırıma harcayan insanlarız. Bunun tersini düşünmek bile yersiz. Burada sadece istenen şu olmalı, alüminyumda özellikle bu kadar büyük alımların olduğu günümüz dünyasında fiyatların bu kadar yerin dibine indirilmesi bana göre çok büyük yanlıştır. Çünkü bizler para kazanamazsak, ülke ekonomisine nasıl katkıda bulunuruz, nasıl insan çalıştırırız, nasıl yeni yatırımlara imza atarız değil mi? Bizler bireysel anlamda hiçbir zaman bir şey yapamayız. Sektörde birileri fiyatları belirler bizde 3-5 az ya da çok artı eksi rakamlara tama ederek, şartlar belirler ürünümüzü satma gayretine gireriz. Yani bizler piyasayı hiçbir zaman belirleyen unsurlar olamayız. Karşımızda çok güçlü yatırımlar var biliyorsunuz onlara endeksli bütün sektörün geneli.
Türkiye'de giderler çok yükseldi. Fiyatlar ona göre artmıyor. Enerji fiyatları belli kazançlar belli. % 10 bile kazanç sağlayamayan sektör bugün % 2-3’leri kabul ediyor.
Bugün tesisler işlerinde tonaja çalışmaz ise kesinlikle para kazanamayacakları seviyelere geldiler.

Talebin yüksek olduğu konuşulurken fiyatlar neden aşağı doğru seyrediyor sizce?
Son yıllarda tabii ki alüminyuma olan ilgi ve alaka ciddi seviyelere gelmiştir. Bizler ürün yetiştiremiyoruz. Her yıl, özellikle son 5 yıl tonajlar ciddi seviyelerde arttı. Bunun en büyük sebebi komşu ülkeler dışında ülke içerisindeki potansiyel kullanımın artışıdır. Bu sebeple zararlarımızı diğer sektörlerden çıkarmaya çalışıyoruz.

aslanlar alum 33b

Sektör bu konuda bir araya gelmeyi hiçbir zaman düşünmüyor sanırım?
Sektör güzel bir kelime, ama maalesef sektör yerine alüminyum piyasası dersek daha doğru olacak sanırım. Bu piyasada kimse kimseyle iyi veya kötü bir şey paylaşamıyor ki, sektörden nasıl bahsedelim. Güçlüler, orta ölçekliler ve küçük firmalar var. Güçlüler fiyatları belirliyor, orta ölçekliler bir şekilde ayakta kalmak için varını yoğunu harcamaya çalışıyor, küçüklerde bata çıka bir şeyler yapmanın telaşına düşmüş durumda. O yüzden firmaların kâr paylarının yükselmesi için bir takım önlemler alınması lazım.

Kazanç oranlarının düştüğü bir sektör her geçen gün yeni bir firmaya ev sahipliği yapmaktan vazgeçmiyor. Kazanç yoksa bu firma girişlerinin ana sebebi ne olabilir?
Baktığınız zaman yeni girenler bir yerlerde çalışmış insanlar, sonuç itibariyle işi o. Bu yüzden işini yapmak istiyor ve başarılı olabileceğini düşünüyor. Çünkü sektörde alım halen yüksek derecede devam ediyor. Bu termin sürelerine bağlı bir durumdur. Yani firmalar bugün 90-120 günlük termin süreleri veriyorsa sürekli alttan firma girişleri yaşanacaktır.
Son 5-6 yıl içerisinde kazanç elde edemeyen firmalar olarak farklı sektörlere de girmek istiyorlar. Burada bile 3 ayrı sektörde hareket etmeye çalışıyoruz ve birbirlerini dengeliyorlar kazanç konusunda.

Arslanlar Alüminyum olarak 2015 yılı hedefleriniz neler olacak?
Her şeye rağmen üretimi artırmak istiyoruz, maliyetleri düşürmenin tek yolu üretimi artırmak. Bunun için finansmanı yükseltmek gerekiyor. Biz şuanda 17 ülkeye ihracat yapıyoruz, sadece sıkıntımız kazanç oranlarının düşük olması bunun dışında bir sıkıntı yok. Sanayiciler zaten baktığınız zaman farklı farklı kazançlı sektörlere doğru yönleniyorlar. İnşaat ve gayrimenkul sektörü şuan iyi diye çoğu firma üretimden kaçarak bu bölümleri tercih ediyor. Sanayicinin yaptığı işten mutlu olması lazım. Sanayiciler istihdam yaratan kişilerdir, ekonomiyi onlar ayakta tutuyor. İstihdam yaratan insan en büyük fedakâr insandır.

Önümüzdeki süreçte alüminyumda büyüme daha da artacak gibi görünüyor mu sizce de?
Katılıyorum. Hatlarımızı artırıyoruz, mutlaka pastadan pay alacağız. Büyük ve güçlü bir firmayız sonuçta bununda mutlaka avantajlarını yakalayacağız.

The Main Problem Is Not To Earn Money, It Actually Is To Turn It nto Investment.
Aslanlar Group is an instutition that has 35 years of history consisting of 3 international organizations, each of which have distinctive areas, called Aslanlar Aluminium, Winas PVC Profile Systems and Assolar Glass Tube.The Ceo of the company, having 27.000 m2-area to use, Mehmet ASLAN expresses that servicing in different sectors balances the companies economically in the periods of economic imbalance.