tabanlioglu architects logoTabanlıoğlu Mimarlık Londra Tasarım Bienali’nde ‘housemotion’ ile Türkiye’yi Temsil Etti

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve T.C. Londra Büyükelçiliği tarafınca desteklenen “housEmotion” enstalasyonuyla 2018 Londra Tasarım Bienaline katılan Tabanlıoğlu, daha önceki yıllarda da Londra Tasarım Festivali kapsamında; 2015 yılında Tabanlıoğlu-Arik Levy işbirliğinde, farklı disiplinleri, farklı yaratıcılıkları, farklı malzemeleri biraraya getiren “Geçiş, Sıcak/Islak” başlıklı enstalasyonla Somerset House’da ve 2016 yılında Sabahattin ALİ’nin ‘Kürk Mantolu Madonna’ romanına atıfla “Beloved” isimli enstalasyonu ile Victoria & Albert Müzesi’nde yer almıştı.

 

tabanlioglu ozel 1

Mimarlık ve tasarım yaklaşımını son yıllarda düzenli olarak katıldığı tasarım, kültür sanat etkinlikleriyle de uluslararası platformlara taşıyan Tabanlıoğlu, bu yılın Bienal teması olan “Duygusal Durumlar” başlığına mimari aracılığıyla bir karşılık verdi.

İlki 2016’da gerçekleşen Londra Tasarım Bienali’nin büyük başarısını takiben bu yıl ikincisi düzenlenen bu prestijli küresel buluşmada; Fransa, Almanya, Hong Kong, Hindistan, İngiltere, ABD ve Türkiye dahil olmak üzere 40’tan fazla ülke ve bölgeden tasarımcının eserleri sergilendi.

Küresel kültür ajandasında dikkat çekici bir konum kazanan Londra Tasarım Bienali, tasarımın evrensel gücünü kutlamak ve kolektif geleceğimizde tasarımın rolünü irdelemek üzere, yenilikçi ve kültürel yapılanmaları ile dünyanın en heyecan verici ve iddialı tasarımcılarını Somerset House’da izleyicilerle bir araya getirdi.

Bienalin bu yılkı “Duygusal Durumlar” temasına karşılık veren, inovasyon, yaratıcılık ve araştırma odaklı, dünyanın çeşitli ülkelerini temsil eden çağdaş tasarım çalışmaları, Eylül ayında Somerset House’un iç ve dış mekanlarının tamamında sergilendi.

Tasarım disiplinleri arasında zihin açıcı tartışmaları teşvik etmek amacıyla seçilen “Duygusal Durumlar” temasıyla kurgulanan enstelasyonların, insan yaşamlarına, deneyimlere, varlık ve duygu durumlarına dair meseleleri dile getirilmesi amaçlandı.

Bu uluslararası platform bünyesinde, sürdürülebilirlik, göç ve çatışma, toplumsal sorumluluk, sosyal hak ve eşitlikler, kirlilik, iklim ve su mesleleri gibi hayati konular ve bunlara dair 21. yüzyıla uygun yenilikçi çözümler çerçevesinde farklı ülkelerden işler sergilendi. Bir fikir laboratuvarının girdilerini oluşturacak olan sergi ögeleri, içerik ve tasarımlarıyla, güçlü duygusal tepkiler ve gerçek sosyal ihtiyaçlar arasındaki önemli ilişkinin değerlendirilmesine de aracılık etti.

“housEmotion” Bienalin En İyi 10 Enstalasyonu Arasına Seçildi

Tabanlıoğlu imzası ile Türkiye’yi temsil eden “housEmotion” enstalasyonu Londra Tasarım Bienali tasarım editörü Augusta Powell tarafından seçilen, görmeye değer 10 enstalasyonu arasında yer aldı.

Melkan GÜRSEL Dezeen Dergisi’ne verdiği ropörtajda, mimaride ölçeğin anlamından bahsederek, “Doğru ölçeği bulmak, kullanım için olduğu kadar, ifade bağlamında da çok önemli” dedi.

“housEmotion”

“housEmotion” şeklen bir evi anıştırıyor, ama bu bir yuva mı? 21. yüzyılda “yuva”ya dair gerçeklik ve duygular neler?

Hız, hareket ve geçicilik odaklı çağımızda Tabanlıoğlu Mimarlık’ın enstalasyonu “ev”in duygusal yerini değerlendiriyor, ne-re-ye ait olduğumuz sorusuna cevap arıyor.

“Nerelisiniz?” sorusuna verilen cevap, hemen hemen herkesin geldiği yerden farklı bir fiziksel noktada olduğunu, kalıcı veya misafir olarak, artık farklı bir yeri mesken tuttuğunu gösterir. Evin gerçekten ne olduğuna dair çeşitli algılamalara rağmen, en iyi cevaplardan biri “Ev, Başladığımız Yerdir.”

housEmotion’da fizikselleşen “ev”in yarı şeffaf duvarları bir kontrol hissi yaratarak - bireyin aile ve toplumla etkileşimin gelişiminde olduğu gibi- dış ortama kademeli olarak açılan sınırları tespit ediyor. Öte yandan, enstalasyonun merkezi, ait olmanın konforunu, rahatlığını temsil edecek şekilde biçimleniyor.

Enstalasyon, ev kavramını en sade haliyle temsil eden temel kübik formun, bir dizi beyaz çubuk kullanılarak inşa edilmesiyle şekilleniyor. Çubuklar arasındaki boşluklar, yapıya yarı şeffaflık ve geçirgenlik katıyor, dışarıdan, farklı açılardan izlendiğinde ise optik iluzyonlara yol açıyor. Uzaktan merak uyandıran bu etki ziyaretçileri “ev”in içine girmeye teşvik ediyor.

Tabanlıoğlu’nun “anne kucağı gibi” şeklinde tarif ettiği mekânın merkezinde bir divan yer alıyor; içeride olanlar için, oturup dinlenebilecek bir sığınak ya da bir buluşma noktası. Ziyaretçilerin vakit geçirmek, rahatlamak ve yeni insanlarla tanışmak isteyecekleri bir yer.

Evin çerçevesini kuran çubuklara gömülmüş olan aydınlatma elemanları, özellikle geceleri, yapıyı parlayan bir fenere ya da samimi, sıcak bir mekana dönüştürüyor.

“Günümüzde ‘yuva’ kişinin tüm anılarını hafızasında tutan bir akıllı telefon olabilir. Ya da kendi özümüzü çağrıştıran bir hayal, hatta yanımızda taşıdıdığımız herhangi bir şey” diyor Tabanlıoğlu Mimarlık.

 

NURUS ve Tepta’nın katkılarıyla gerçekleştirilen housEmotion, 4-23 Eylül tarihleri arasında SomersetHouse’un avlusunda ziyaretçileri ile buluştu.

 

2018 Londra Tasarım Bienali’nde “en iyi 10 enstalasyon” şöyle sıralandı:

Türkiye: housEmotion-Tabanlıoğlu Mimarlık

Letonya: Matter to Matter- Arthur Analts

Hollanda: Enerji Tesisi-Marjan van Aubel

Tayvan: Invisible Calls-Cheng-Cheng Wu ve Che

Avusturalya: Full Spectrum-Flynn Talbot

İtalya: L’Architettura Degli Alberi

İngiltere: Maps of Defiance-Forensic Mimari ve YAZDA

Mülteci Pavyonu: Inspiration through Creation

Lübnan: The Silent Room-Nathalie Harb

Çin: The Memory Project of Nanjing Yangtze River Bridge

 

Tabanlioglu Architecturing representing Turkey with ‘housemotion’ in London Design Bienal

Tabanlıoğlu, participating in the 2018 London Design Bienal with installation “housEmotion” supported by T.R. Ministry of Culture and Tourism and T.R. Embassy in London, also in previous years in London Design Festival; in 2015 participated at Somerset House in cooperation with Arik Levy with “Transition, Hot/Wet” named installation bringing together different disciplines, different creativeness, different materials; and in Victoria & Albert Museum in 2016 with installation “Beloved”, making a reference to Sabahattin ALİ’s “Madonna in a Fur Coat”.

 tabanlioglu ozel 2