logo2564sTürkiye’nin Nükleerde Önceliği Teknoloji Transferi

Türkiye, ikinci ve üçüncü nükleer santral için aday ülkelerle görüşmelerini sürdürüyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan BAYRAKTAR, Türkiye’nin bu konuda önceliğini, “Daha fazla teknoloji transferi ve yerlileştirme” şeklinde özetledi.

 

 

 

 

 

nukleer-85a.jpg

Türkiye’nin ilk nükleer santrali Akkuyu NGS’de ilk reaktörün devreye alınması için geri sayım devam ediyor. Akkuyu Nükleer A.Ş. İnşaat Müdür Yardımcısı Dmitry ROMANETS, Mersin’in Gülnar ilçesinde yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) ilk ünitesinde inşaat çalışmalarının tamamlandığını açıklamıştı. ROMANETS, Akkuyu NGS inşaatı sırasında yeni bir sektör oluştuğuna işaret ederek, Türk üreticilerin, nükleer santrallerin ihtiyacı olan malzemeleri sadece Türkiye’de tedarik için değil, aynı zamanda yurt dışına ihraç etmek için de üretebilir konuma geldiğini kaydetmişti.

Yenileri İçin Görüşme

Akkuyu’da geri sayım sürerken, Türkiye ikinci ve üçüncü santral için aday ülkelerle görüşmelerine devam ediyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan BAYRAKTAR, Rusya, Çin ve Güney Kore ile yürütülen görüşmelere ve Türkiye’nin yenilenebilir enerji potansiyeline ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakanlığın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, BAYRAKTAR’ın şu ifadelerine yer verildi: “Çin ile yürütülen nükleer santral görüşmelerinde çok önemli bir noktaya geldik. Birkaç ay içerisinde bunu sonuçlandırmamız gerekiyor. Sinop’ta 2. nükleer santral için Ruslarla görüşmelerimiz sürüyor. Güney Kore ile de temastayız. Türkiye’nin bu konuda önceliği daha fazla teknoloji transferi ve yerlileştirme.”

nukleer 85b