Şehitlerimiz tekrar

EDİTORYAL

Kemal Bey resim 20212023 Değerlendirmeleri ile 2024’e Bakış

Mimart Yayıncılık olarak 18 yıldır sektörün temsilciliğini üstlenen Win&ARTProje ALU&Art Dergilerimizde firmalarımız, kurum ve kurulușlarımız ile 2023’ü değerlendirdik; 2024 öngörülerimizi masaya yatırdık. Geçtiğimiz yıl yaşadığımız “Yüzyılın felaketi” olarak tanımlanan Kahramanmaraş Depremlerinin 1.yılında, deprem ülkesi olduğumuz gerçeğini merkez noktamızda tutarak, doğru planlama, doğru proje, ehil müteahhitlik ve sıkı denetim hususlarının önemini yeniden vurguladık.

Sektör temsilcilerimiz ile birlik ve beraberlik içerisinde çalışmalarımızı sürdürürken, sektörümüz için önemli olan her türlü organizasyon ve fuarlarda firmalarımızı temsil ederek onların ulusal ve uluslararası yolculuklarına değer kazandırmaya devam ediyoruz.

19-23 Şubat tarihleri arasında Almanya Stuttgart’ta düzenlenen R+T Almanya Panjur, Kapı-Geçiş ve Güneşten Koruma Sistemleri Fuarı’nda yerimizi aldık. Türk katılımının yüzde 100 arttığı fuarda Türkiye 120 firmayla en yüksek ikinci uluslararası katılım gerçekleştiren ülke oldu.

19-22 Mart 2024 tarihlerinde Almanya Nürnberg’te düzenlenecek olan kapı pencere sektörünün en büyük ve en önemli buluşmalarından biri Fensterbau Frontale Fuarı’nda, Tek Türk Medya Partneri olarak yerimizi alacağız. 1. Holde bulunan 132 nolu standımızda, fuara özel olarak hazırladığımız dergimizin dağıtımını gerçekleştireceğiz. Fuar alanındaki reklam ve tanıtım faaliyetlerimizle, sektör temsilcilerimizin geniş kitlelere ulaşmasını sağlayacağız.

Diğer yandan; Tüyap Fuarcılık’ın yurtdışı fuar satış ve medya partneri olarak Güneydoğu Avrupa’nın yükselen yıldızı Belgrad’ta geçtiğimiz yıl ilkini düzenlediğimiz WindoShow - Uluslararası Pencere, Kapı, Cam ve Ekipmanları Fuarı’nın 2.’si için hazırlıklarımızı tamamladık. Bu yıl 22-24 Nisan 2024 tarihlerinde Seebbe Yapı Fuarı ile eş zamanlı olarak düzenlenecek fuarın satışlarını gerçekleştirmeye devam ediyoruz.

“Güçlü Sanayi, Güçlü Türkiye” vizyonumuzla, ihracatta öncü, tüm sektör paydaşlarımızla birlikte uluslararası arenada hedeflerimizin ötesini görerek hep birlikte geleceğe emin adımlarla ilerleyeceğiz. Bu inancımız milletimizin çalıșmak ve üretmek konusundaki üstün mücadeleci gücüyle daha da yeşeriyor. Tüm firmalarımız yarattığı istihdam, üretim ve ihracat faaliyetleriyle Türkiye ekonomisine sunduğu katma değeri her geçen gün artırıyor.

Bizler de Win&ARTProje - ALU&Art Dergileri olarak ülkemiz ekonomisine katkı sağlayan tüm firmalarımızın başarılarıyla gurur duyuyoruz. Bu vesileyle sektör temsilcilerimize teşekkür eder, gelecek Ramazan Bayramınızı en içten dileklerimizle kutlarız.

imza

nevin guneyDış Cephe Kaplama

Dış Cephe Kaplama deyince akla doğrudan yapı dışından, yani atmosferden gelen etkileri duvar çekirdeğinden koruyan malzeme gelir. Bu noktada hedeflenen ana temel mimari ve mühendislik çerçevesinde su, ısı yalıtımını arttırmak ve güzel görünümü sağlamaktır.

 

Bu durumda ihtiyaca yönelik iyi bir cephe kaplaması seçmek için bazı kriterlerimiz ortaya çıkmaktadır.

            •          Atmosferin kimyasal etkilerine dayanıklı,

            •          Güneş ışınlarının zararlı etkilerinden bozulmamalı,

            •          Sıcaklık farkıyla oluşabilecek genleşme ve daralmalardan dolayı zarar gelmemesi,

            •          Yağış sularında bozulmamalı ve suyu içeriye almamalı,

            •          Havalandırma özelliği olmalı,

            •          Rüzgâr yüküne karşı dirençli ve rüzgâr geçirimsiz olmalı,

            •          Binanın mimari özelliğine uygun ve estetik olmalı,

            •          Kolay tamir edilebilir olmalı,

Saydığımız bu maddeleri tek başına bir malzemenin yerine getirmesi olasılık görünmemektir. Bu sebeple katmanlar yani dış cephe kaplamasının bileşenleri oluşmaktadır. Bunlar ise;

Taşıyıcı: Cephe kaplamalarında binanın kolonu kadar önemlidir. Yüzeye ulaşan suyun dışarı atılmasını sağlar. Bu malzemelerin taşınması için karkasa ihtiyaç vardır. Taşıyıcı karkas hem malzemeyi taşır hem de yüzeylerdeki farkındalıkları bir tolerans çerçevesinde hizaya alır.

İzolasyon: Isı, ses, su, ultraviyole vb. yalıtım malzemeleridir. Mekanik sistemlere destek veren en önemli katmanıdır.

Kaplama Malzemesi: Cam, kompozit, seramik, ahşap, taş vb. malzemelerdir.

Dış cephe kaplama malzemeleri başlıklar altında inceleme ve montaj teknikleri üzerinde bilgi vermek konusunda yazı dizisi halinde bilgi paylaşmayı daha detaylı aktarmayı çalışacağız. Anlatmayı planladığımız malzemeler;

1. Dış Sıva ve Boyalar

2. Ahşap Kaplamalar

3. Doğal Taş Kaplamalar

4. Cam ve Seramik Kaplamalar

5. Yalı Baskı (Siding Kaplamalar)

6. Giydirme Cepheler

1. Dış Sıva ve Boyalar

Dış cephelerde sıva veya kaplama malzemesi boya da kullanılabilir. Hangi durumlarda ne tarz dış cephe boyalarının tercih edilmesi gerektiğine karar vermek gerekir. Bunlar, akrilik, silikon, plastik ve elastik esaslı vb. dış cephe boyaları olarak sınıflandırılabilir. Taraklanan, perdahlanan sıvalar farklı görünüm yaratırlar.

Silikon Esaslı Dış Cephe Boyaları

Silikon boyaların, bünyelerinde bulunan silikon sebebiyle su emmeleri son derece azaltılmış olup, su itme özellikleri mevcuttur. Bu yüzden zamanla binanın maruz kalacağı yağmur suyunun yüzey tarafından itilmesini ve çok az kısmının boya tarafından emilmesini, ayrıca kabarma gibi durumların çok daha geç oluşmasını sağlarlar. Sıva, beton ve tuğla gibi yüzeylerde kullanılır. Uygulanacak yüzeyde çatlamaya karşı tedbir alınması halinde kabarma ve dökülme yapmaz, yıkanabilir. Uzun ömürlüdür, iklim şartlarına dayanıklıdır.

Akrilik Esaslı Dış Cephe Boyaları

Akrilik esaslı malzemeler ise standart dış cephe boyaları olarak tabir edilmektedir. Silikon boyalar gibi su itme kabiliyetleri yoktur ancak kaliteli akrilik boyalar ihtiyacı bir miktar karşılarlar. Sıva, beton ve tuğla gibi yüzeylerde kullanılır. Rutubet almadığı sürece kabarma ve dökülme yapmaz yüksek teneffüs özelliğine sahiptir. Güneş ışınlarına ve iklim şartlarına dayanıklıdır.

Grenli Dış Cephe Kaplama Malzemeler

Kaplama malzemeleri dokulu özel yüzeyler yaratıldığı için grenli malzemeler olarak adlandırılır. Dokulu bir yüzey elde etmek istendiğinde ya da bina çok katlı ve yüzeyde dalgalanmalar varsa, boya uygulandığında boya ince tabakalı olduğu için bunları örtmekte yetmeyecektir. Bu durumlarda grenli sıva malzemelerin kullanımı daha uygundur.

Terasit Sıva

Terasit Sıva her türlü iklim şartlarına dayanıklı, su geçirimliliği düşük, rutubetten kolay etkilenmeyen, uzun ömürlü bir sıva malzemesidir. Dış cephe yüzeyine mükemmel bir yapışma gösterir, dökülme yapmaz, çatlaklardan etkilenmeyen son derece dayanıklı hazır renkli sıvalardır. Kolay ve hızlı uygulanır, zaman ve işçilikten kazandırır, ekonomiktir. İstenildiği takdirde renklendirilebilir.

Mineral Sıva

Mineral Sıva, granüle edilmiş doğal mermer parçacıklarının katkılı bağlayıcı ile kaplama malzemesi olarak uygulanabilir hale getirilmesidir. Ayrıca özel bir yöntem ile boyaması yapılan çok sayıdaki renkli kumların karıştırılmasıyla da elde edilebilir. Mineral Sıva iklim şartlarına dayanıklı dış cephe bağlayıcısı ile imal edilir. Ancak zaman içerisinde oluşacak olan kılcal çatlamalar, mineral sıvanın rutubet alan duvara tutunmasını zayıflatarak kabarmalara ve dökülmelere yol açabilmektedir. Mineral Sıva dekoratif görünüme sahip olmakla birlikte sinek larvalarının birikmesine yatkın olan dokusu nedeniyle hijyenik değildir.

Texture:

Textüre, Akrilik esaslı her türlü iklim şartlarına dayanıklı, nefes alabilen, rulo ile değişik desenler verilebilen dekoratif bir cephe kaplamasıdır. Sıva, beton ve tuğla gibi yüzeylerde kullanılır. Rutubet almadığı sürece kabarma ve dökülme yapmaz. Duvardaki kılcal çatlamalardan dolayı tedbir alınması halinde uzun ömürlü olan bir kaplamadır. Desenli yapısından kaynaklanan toz tutma ve hijyenik olmama unsurlarını içerir.

Diğer sayımızda ahşap kaplamaları ve doğal taş kaplamalar üzerinde bilgi vermeye devam edeceğiz.